latinica  ћирилица
06/12/2022 |  22:01 | Autor: RTRS

Svečana akademija - 120 godina Privredne komore Banjaluka (FOTO)

Svečanom akademijom završeni su Dani komore, koji su organizovani povodom 120 godina od osnivanja Područne Privredne komore Banjaluka. Najuspješnijim privrednicima, javnim preduzećima ali i ustanovama uručene su plakete. Veliki jubilej Područnoj privrednoj komori Banjaluka, čestitao je i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, istakavši da je Područna privredna komora dala ogroman doprinos stvaranju boljih uslova za rad, što značajno doprinosi privrednom i ukupnom napretku kako Banjaluke, tako i cijele Republike Srpske.
Akademija - Foto: RTRS
AkademijaFoto: RTRS

Brojne plakete uručene su privrednicima, javnim preduzećima, ali i ustanovama. Prijedorska firma sa tradicijom od 65 godina postojanja, jedna je od onih koja je za svoj jubilej, primila plaketu privredne komore.

- Što se tiče privredne komore svako privredno udruživanje je značajno i bilo koje druge udruživanje, razmjenjuje  informacije, dobijamo podatke angažujemo se, intervenišemo kod vlasti da se poboljšaju privredni uslovi, tako da je značajno postojanje privredne komore - naglasio je Darko Zdjelar iz "Bosnamontaža" Prijedor.

Pozicioniranje Privredne komore kao najznačajnije institucije koja zastupa interese privrede, jedan je od ciljeva za budućnost.

- Nadamo se da ćemo u narednom periodu još više pojačati svoju ulogu i svoje kapacite. Komora je nezaobilazan faktor u kreiranju svih zakonskih rješenja u Srpskoj, i nadamo se da će tako u narednom periodu ostati - poručio je Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Privredna komora - akademija

Rad u cilju unapređivanja poslovnog ambijenta u Republici Srpkoj, biće nastvaljen. Novi prijedlozi biće predstavaljeni novoj vladi. Republička Privredna komora sa svojim regionalnim članicama, važan je partner Vlade Srpske u kreiranju ekonomske politike i razvoja Republike.

- Privredna komora u cijelini kao asocijacija i sve njene regionalne članice su najvažniji partner Vlade Republike Srpske u kreiranju ekonomske politike, i ekonomskog razvoja Srpske. Mi imamo kontinuiranu saradnju otkad postoji Srpska, naravno tu je i Unija poslodavaca kao nas važan socijalni partner - istakao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske.

Područna privredna komora Banjaluka svojim djelovanjem pokriva 21 lokalnu zajednicu, a njen cilj je da ostane vodeća institucija u Republici Srpskoj na polju zastupanja interesa privrede Srpske, promovisanja i povezivanja privrede, poslovnog obrazovanja, informisanja i pružanja savjetodavnih usluga.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministara Staša Košarac, ministri u Vladi Srpske, brojni drugi zvaničnici, predstavnici diplomatskog kora, međunarodne zajednice, privrednih komora, lokalnih zajednica, te uvaženi privrednici i javne ličnosti.