latinica  ћирилица
07/12/2022 |  07:11 ⇒ 11:05 | Autor: SRNA

Komemoracija povodom 31 godine od ubistva srpske porodice Zec

Antifašistička liga Hrvatske i Srpsko narodno vijeće organizovaće danas u Zagrebu komemoraciju povodom 31 godine od ubistva članova srpske porodice Zec, koje hrvatsko pravosuđe nikada nije procesuiralo, saopšteno je iz SNV-a.
Parastos - Foto: RTRS
ParastosFoto: RTRS

Komemoracija će biti održana u 18.00 časova kod Adolfovca na Sljemenu, lokalitetu gdje su u noći sa 7. na 8. decembra 1991. godine ubijene djevojčica Aleksandra i njena majka Marija Zec.

U saopštenju se navodi da će na mjestu zločina, na kojem ni 31 godinu poslije ne postoji obilježje na ubistvo majke i kćerke Zec, govoriti gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, nakon čega će biti položene ruže u znak sjećanja na zagrebačku porodicu Zec.

Prema podacima Informacionodokumentacionog centra "Veritas", pripadnici specijalne jedinice MUP-a Hrvatske, poznate pod nazivima "Merčepovci" i "Јesenje kiše", kojom je komandovao Tomislav Merčep, u Zagrebu su 7. decembra 1991. godine likvidirali su ovu tročlanu srpsku porodicu - oca Mihajla /38/, majku Mariju /36/ i njihovu 12-ogodišnju kćerku.

Prema Merčepovom naređenju, njegov zamjenik Miro Bajramović naredio je pripadnicima jedinice Igoru Mikoli, Siniši Rimcu, Nebojši Hodaku i Snježani Živanović da privedu Srbina Mihajla Zeca zbog navodnih veza sa krajiškim Srbima.

Prilikom privođenja, uveče oko 23.00 časa, ispred njegove kuće u Poljaničkoj ulici na Trešnjevci ubio ga je Siniša Rimac, navodno pri pokušaju bijega.

Nakon Mihajlove likvidacije, Munib Suljić se vratio u Mihajlovu kuću, odakle je izveo njegovu ženu Mariju i njihovu kćerku Aleksandru.

Prvo ih je odveo u hotel "Panorama", a odatle na Sljeme, gdje ih je ubio iz vatrenog oružja, a nakon toga naredio ostalim pripadnicima jedinice da njihove leševe bace u jamu za smeće.

Nekoliko dana poslije likvidacije, njihove leševe pronašao je Marijin brat, Zlatko Mesić, i sam pripadnik MUP-a Hrvatske.

Aleksandrina sestra Gordana i brat Dušan uspjeli su da prežive, jer su se sakrili u kući i tako promakli ubicama.