latinica  ћирилица
07/12/2022 |  07:26 ⇒ 10:23 | Autor: TANЈUG

Američki sud odbacio tužbu protiv Bin Salmana za ubistvo Kašogija

Američki savezni sud u Vašingtonu odbacio je tužbu protiv prestolonasljednika Saudijske Arabije Muhameda bin Salmana zbog ubistva saudijskog novinara DŽamala Kašogija, uz obrazloženje da on uživa imunitet pred sudom SAD kao aktuelni šef strane vlade.
Muhamed bin Salman (Foto: EPA-EFE/ATHIT PERAWONGMETHA) -
Muhamed bin Salman (Foto: EPA-EFE/ATHIT PERAWONGMETHA)

Okružni sudija DŽon Bejts rekao je da nije bio voljan da odbaci tužbu, ali nije imao izbora s obzirom na odluku Bajdenove administracije, prenosi Rojters.

Advokati američkog Ministarstva pravde naveli su podnesku, dostavljenom sudu u novembru, da je Bajdenova administracija utvrdila da princ Muhamed, “kao aktuelni premijer strane vlade, uživa imunitet šefa države od nadležnosti američkih sudova".

Kraljevskim dekretom u septembru odlučeno je da prestolonasljednik od oca preuzme i mjesto premijera, a Bajdenova administracija je saopštila da smatra da je on zaštićen od mogućeg krivičnog gonjenja u SAD, poslije tužbe koju je protiv Mohameda bin Salmana i drugih podnijela Kašogijeva vjerenica Hatidže Čengiz, zajedno sa organizacijom za ljudska prava "Demokratija za arapski svijet sada", koju je Kašogi i osnovao.

Kašogi, novinar i istaknuti kritičar prestolonasljednika bin Salmana, ubijen je u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018. godine. Rijad je tada saopštio da su bivšeg novinara Vašington posta u "odmetničkoj operaciji" ubili agenti poslati da ga ubijede da se vrati u Saudijsku Arabiju. Veruje se da su ga raskomadali, iako njegovi ostaci nikada nisu pronađeni.

Američki obavještajci zaključili su da je prestolonasljednik Saudijske Arabije odobrio ubistvo novinara, koji je kritički pisao o grubim metodama princa Mohameda da ućutka one koje je smatrao rivalima ili kritičarima, prenosi Rojters.