latinica  ћирилица
07/12/2022 |  09:00 | Autor: TANЈUG

Austrija: OVP blokira zakone Zelenih - izbori 2023?

Narodna partija Austrije (OVP) trenutno blokira niz prijedloga zakona koalicionog partnera stranke Zelenih zbog čega je moguće da će iduće godine biti raspisani prijevremeni izbori. Trenutno OVP blokira čak pet zakona koje žele da proguraju Zeleni.
Parlament Austrije (Foto:  EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA) -
Parlament Austrije (Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA)

Od kada je ministar rada Martin Koher, inače iz redova Zelenih, odbio pooštravanja u vezi novca za nezaposlene, na ledu je zakon o obnovljivim izvorima energenata za grijanja.

Za usvajanje zakona o obnovljivim izvorima energenata bila bi potrebna podrška opozicione Socijaldemokratske partije (SPO), ali sa njom nije ni pregovarano. Tim je plan, kojim je trebalo Austrija da se oslobodi zavisnosti od ruskog gasa, a koji je trebalo da stupi na snagu 1. januara, stavljen na čekanje.

Takođe i udruženja OVP, kao što su Savez poljoprivrednika ili privrednika ne prihvataju Zakon o zaštiti klime. Takođe, nema izgleda da se usvoji zakon kojim bi se ukinula provizija za posrednike nekretnina.

OVP trenutno blokira i ranije dogovorini krivični zakon o korupciji, te i zakon o slobodi informisanja. Za Zelene to postaje problem, iako još ne žele da javno reaguju.

Zbog trenutnog stanja u koaliciji mnogi smatraju da će iduće godine, godinu dana prije vremena, biti raspisani vanredni izbori.