latinica  ћирилица
07/12/2022 |  11:08 ⇒ 14:25 | Autor: RTRS

U Novom Gradu sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru (FOTO/VIDEO)

U Novom Gradu u toku je sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru sa predstavnicima nadležnih ministarstva Republike Srpske i Federacije BiH.
Sastanak za Trgovsku goru - Foto: RTRS
Sastanak za Trgovsku goruFoto: RTRS

Sastanku prisustvuju i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, kao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Foto: RTRS

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una" i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.