latinica  ћирилица
07/12/2022 |  12:05 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Nosović: Sud BiH i međunarodna zajednica ne priznaju srpske žrtve rata

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović ocijenio je da prvostepena oslobađajuća presuda Suda BiH Hazimu Fazloviću za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske 1993. godine kod Brčkog pokazuje da taj sud i međunarodna zajednica ne priznaju srpske žrtve rata.
Anđelko Nosović - Foto: SRNA
Anđelko NosovićFoto: SRNA

- Ova presuda potvrđuje da oni ne poštuju međunarodno pravo i Ženevsku konveciju. Apsurdno je da Hazim Fazlović nije znao osnovne principe pomenute konvencije, jer mučenje ratnih zarobljenika predstavlja krivično djelo i ratni zločin - rekao je Nosović Srni.

On je naglasio da je neprihvatljiv rad pravosuđa BiH po dvostrukim aršinima na predmetima ratnih zločina, jer nema pravde za srpske žrtve ratnih zločina.

- To je poruka Suda BiH i političkog Sarajeva u kakvoj zemlji živimo i šta da očekujemo ako prihvatimo ovakve presude - ukazuje Nosović.

On je podsjetio da su najviši bošnjački politički i vojni zvaničnici, među kojima je bio i Alija Izetbegović, odgovorni za teške zločine nad Srbima u BiH, kao što je slučaj u predmetima "Dobrovoljačka", "Tuzlanska kolona".

Sud BiH prvostepenom presudom juče je oslobodio Hazima Fazlovića krivice po optužnici za zločine nad zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske 1993. godine kod Brčkog.

Optužnica je teretila Fazlovića da u svojstvu komandanta Trećeg bataljona 108. brigade takozvane Armije BiH nije kaznio podređene nakon ubistva i mučenja 11 zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske 8. marta 1993. godine u selu Boderište kod Brčkog.