latinica  ћирилица
07/12/2022 |  12:16 ⇒ 13:43 | Autor: sputniknews.com

Lavrov: Alijansa laže

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da NATO bezobzirno i bez stida odbija da prizna da su Mihailu Gorbačovu i Borisu Јeljcinu obećali da neće biti širenja na istok, iako dokaza o tome da lažu ima i više nego dovoljno.
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY, ilustracija) -
Sergej Lavrov (Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY, ilustracija)

- Poštovani američki, njemački, britanski političari te epohe u svojim memoarima citiraju i sebe same i svoje kolege, potvrđujući tako da su davali usmene, ali čvrste garancije - rekao je Lavrov na forumu "Primakovska čitanja".

Podsjetio je na riječi jednog britanskog političara, učesnika tog procesa, koji je u svojim memoarima napisao: "Da, obećali smo to, ali tada niko nije mislio o tome da ta obećanja i ispuni, jednostavno bilo je potrebno smiriti situaciju."

Lavrov je dodao da Rusija nije zaboravila da su postojale i pisane obaveze o neširenju NATO, potpisane na najvišem niovu.

- Imam u vidu samit OEBS u Istanbulu 1999. godine kada je bila utvrđena tema nedjeljivosti bezbjednosti - rekao je Lavrov i dodao da se radi o tome da nijedna zemlja, organizacija ne može da jača svoju bezbjednost na prostoru OEBS na račun slabljenja bezbjednosti drugih.

- Ali, ni te obaveze ne funkcionišu - istakao je on.

Prema njegovim riječima, ekspanzija NATO i dalje je glavni pokretački motiv u odnosu ne samo prema Rusiji nego i drugim zemljama.

- Ekspanzija NATO je i dalje, kao što je i bila, glavni pokretački motiv Zapada u odnosu ne samo prema Rusiji, ne samo prema zemljama postsovjetskog prostora, nekadašnjeg Varšavskog pakta koje je Alijansa već progutala, nego i prema drugim državama i regionima u svijetu - rekao je ministar.

Ruski ministar je rekao da se globalizacija na američki način završila i da se sada gradi novi sistem koji ne treba da zavisi od hirova Zapada.

On je dodao da Rusija ne želi da se zadrži na iluzijama o tome da će Zapad, koji je dokazao svoju nepouzdanost, nesposobnost za postizanje dogovora i lažljivost, savjesno učestovati u procesu globalizacije i da ga neće zloupotrijebiti.

Kako je rekao Lavrov, Rusija ima prave partnere u okviru BRIKS, ŠOS, ZND i Evroazijskoj ekonomskoj zajednici.

Šef ruske diplomatije je rekao i da Moskva ne shvata tragično aktuelnu situaciju u međunarodnim odnosima.

- Sadašnju situaciju u međunarodnim odnosima ne shvatamo tragično, smatram da je to tragedija za zapadnu civilizaciju, zapadni svjetski poredak - naveo je on.

Ruski ministar je naveo da se svjetski poredak zasnovan na principima globalizacije, koju su postavili Amerikanci, potpuno diskreditovao.

Prema njegovoj ocjeni, Evropa nije u stanju da zaštiti svoje interese a poseta francuskog predsjednika Emanuela Makrona Sjedinjenim Državama to potvrđuje.

- To da Evropa ima svoje interese koji se ne podudaraju sa američkim je očigledno. Da Evropa ne može da zaštiti te interese, po mom mišljenju, takođe je činjenica. Rezultati ili odsustvo rezultata posjete Makrona SAD potkrepljuju to moje mišljenje - rekao je on.

Najavio je će tokom decembra Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo ekonomskog razvoja održati sastanak kako bi se koordinisale aktivnosti u cilju preorijentacije spoljnopolitičke djelatnosti na istok i u drugim pravcima.

Prema riječima Lavrova, Sjedinjene Države se koprcaju, poput riba na suvom, ne želeći da razmatraju temu vojnih bioloških laboratorija u Ukrajini.

- Veliki problem nastao je zbog formiranja vojnih bioloških laboratorija pod pokroviteljstvom Pentagona, njih je na desetine u Ukrajini. Sada se Amerikanci koprcaju, kao ribe na suvom, ne želeći nikako da razmatraju tu temu - naveo je on.