latinica  ћирилица
07/12/2022 |  12:29 ⇒ 14:04 | Autor: SRNA

Sastanak "osmorke" i HDZ-a; Čović: Nastavak konstruktivnog dijaloga

Lideri HDZ-a BiH i stranaka "osmorke" sastali su se danas u Konjicu da razgovaraju o formiranju izvršne vlasti i podjeli resora u Federacije BiH i na nivou BiH.
Sastanak "osmorke" i HDZ-a - Foto: SRNA
Sastanak "osmorke" i HDZ-aFoto: SRNA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da ovo predstavlja nastavak konstruktivnog dijaloga o brzom i efikasnom formiranju vlasti nakon opštih izbora u BiH.

- Približavanje stavova usredsrijeđeno je na cilj dovršavanja neophodnih procesa do kraja 2022. godine, uključujući dobijanje statusa kandidata u EU - naveo je Čović na Tviteru.

On je ranije najavio da će primarno biti razgovarano o federalnom nivou, a onda preći na Savjet ministara.

- Tokom vikenda sam imao kontakte s predstavnicima Republike Srpske. Mislim da je i druga strana to uradila, tako da lagano približavamo stavove. Mislim da nam ni izbliza neće biti potrebno vremena kao prije - rekao je Čović sinoć novinarima u Mostaru.

On je naveo da je cilj do kraja godine imati Vladu FBiH i Savjet ministara, kao i usvojene budžete.

- Naravno, dotaći ćemo se i kantonalnih nivoa, gdje ova struktura stranaka može zajednički dogovoriti vlast - rekao je Čović.

On je napomenuo da je srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u ponedjeljak, 5. decembra, pokrenula proceduru u vezi sa imenovanjem zamjenika predsjednika HDZ-a BiH Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara.

- Nadam se da će predsjedavajuća u Predsjedništvu BiH sa svojim saradnicima, onako kako to predviđaju poslovnici, tu proceduru završiti vrlo skoro kako bismo Savjet ministara imali do Božića, odnosno, do kraja godine - rekao je Čović.

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković izjavio je Srni da će jedna od tema sastanka biti sastav Savjeta ministara.

Konaković je rekao da je planirano da na sastanku, osim prioriteta koja su potpisana u sporazumu, budu usklađena i definisana načela u vezi sa podjelom resora.

Stranke "osmorke" odredile su sinoć delegaciju sa sastanak u kojoj su Nermin Nikšić /SDP/, Elmedin Konaković /NiP/, Edin Forto /NS/ i Semir Efendić /SBiH/.

Prošle sedmice potpisan je sporazum prema kojem "osmorka" i hrvatske stranke okupljene oko HDZ BiH čine većinu u FBiH, a zajedno sa SNSD-om ove stranke čine većinu na nivou BiH.