latinica  ћирилица
07/12/2022 |  13:43 ⇒ 13:44 | Autor: SRNA

Sajić: Podignuta optužnica protiv 50 ekstremista

Njemačko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv 50 muškaraca i žena koji se terete za osnivanje terorističke organizacije radi ukidanja ustavnog poretka te zemlje i uspostavljanja države po uzoru na njemački Rajh iz 1871. godine, izjavila je generalni konzul BiH u Minhenu Vera Sajić.
Vera Sajić - Foto: RTRS
Vera SajićFoto: RTRS

Sajićeva je prenijela navode ovog tužilaštva da su optuženi planirali upad u zgradu Bundestaga, napade na mrežu snabdijevanja električnom energijom radi stvaranja uslova sličnih građanskom ratu, pritvaranje političara, svrgavanje Vlade u Berlinu i preuzimanje vlasti.

Ona je rekla da su u sklopu ove antiterorističke akcije u kojoj je učestvovalo 3.000 policajaca, izvršeni pretresi na 130 lokacija u 11 njemačkih saveznih pokrajina, dodajući da je, između ostalih, i uhapšeno dva lica u Austriji i Italiji.

Sajićeva navodi da se u saopštenju precizira da su u pitanju lica iz ekstremno desničarskih grupa, partija ili organizacija, te da se ta grupa smatra posebno opasnom, jer se dobrim dijelom sastoji od bivših vojnika njemačke vojske /Bundesver/, ali i Narodne vojske nekadašnjeg DDR-a, među kojima su oni koji su prošli i obuku za specijalce.

Ona je rekla da je, kako prenose mediji, navodno formirana i neka vrsta vlade u sjeni sa na čelu sa Enrihom Rausom /71/, licem plemićkog porijekla iz Tiringije, za koje se pretpostavlja da je ključni čovjek ove zavjere.

Sajićeva je dodala i da je njemački ministar pravde pohvalio sva hapšenja pripadnika terorističke ćelije, dodajući da je ova akcija pokazala da je Njemačka sposobna braniti svoju demokratiju.