latinica  ћирилица
07/12/2022 |  13:53 ⇒ 14:32 | Autor: SRNA

Košarac: Četiri delegata SNSD-a - zaštita interesa Srpske

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je da su četiri delegata SNSD-a u Domu naroda parlamentarne skupštine BiH zaštita interesa Republike Srpske, a ne blokada, te da republička izborna komisija u buduće treba da sprovodi izborne procese.
Staša Košarac (Foto: Twitter/@StasaKosarac) -
Staša Košarac (Foto: Twitter/@StasaKosarac)

- Naš strateški plan je da, u skladu sa Ustavom BiH, Republika Srpska odlučuje o važnim pitanjima za Srpsku i da participira na zajedničkom nivou na način da zaštiti interese Republike Srpske, ne da blokira, kao što to, veoma često, federalni mediji hoće da kažu - rekao je Košarac.

Košarac je istakao da je izborni proces u Republici Srpskoj sproveden na demokratski način, što potvrđuju i izvještaji biračkih komisija.

- To što neko nije zadovoljan, što neki politički faktori žele da minimiliziraju ulogu Republike Srpske u odlučivanju na zajedničkom nivou je njihov problem - rekao je Košarac novinarima u Novom Gradu.

On je ponovio da je Centralna izborna komisija BiH nelegalan, politički motivisan organ, koji je i izabran na nezakonit način.

- Žele da kontaminiraju izbornim procesom u Republici Srpskoj. Neprihvatljivo je da pet stranačkih članova CIK-a modelira izbornu volju građana Republike Srpske i prekraja odluku Narodne skupštine Republike Srpske - naglasio je Košarac.

Košarac je poručio da je ovo samo dokaz da naredne izborne procese treba da sprovodi izborna komisija Republike Srpske.

- Izborna jedinica je Republika Srpska. Ona bira predsjednika, Narodnu skupštinu, Vladu, delegate u Vijeću naroda, delegate u Domu naroda - kaže Košarac.

SNSD je danas zvanično predao Apelacionom vijeću Suda BiH žalbu na sramnu i nezakonitu odluku CIK-a u procesu izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i krivične prijave protiv pet članove CIK-a koji su za takvu odluku glasali, rekao je Srni portparol ove stranke Radovan Kovačević.

O petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb jer je CIK BiH priznao sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića.

Poslanici Narodne skupštine su 1. decembra odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.