latinica  ћирилица
07/12/2022 |  13:56 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

HDZ i "osmorka" dogovorili: Krišto predsjedavajuća SM, Nikšić premijer FBiH (VIDEO)

HDZ BiH i stranke "osmorke" postigli su danas dogovor da Borjana Krišto iz HDZ-a BiH bude predsjedavajuća Savjeta ministara, a lider SDP-a Nermin Nikšić predsjednik Vlade Federacije BiH.
Sastanak "osmorke" i HDZ-a - Foto: SRNA
Sastanak "osmorke" i HDZ-aFoto: SRNA

Na konferenciji za novinare nakon sastanka u Konjicu, Nikšić je rekao da je razgovarano o konstituisanju vlasti na nivou BiH i FBiH, te da su pregovori bili konstruktivni.

- Ono što želimo postići jeste da se u narednom periodu što prije formira vlast, najprije do Nove godine. Naša želja, u skladu sa mogućnostima, je da sve svoje aktivnosti na tom polju ubrzamo - rekao je Nikšić.

Nikšić je potvrdio da će Borjana Krišto biti predsjedavajuća Savjeta ministara, on predsjednik Vlade FBiH, a Lidija Bradara predsjednik FBiH.

Dogovoreno je da HDZ BiH, uz predsjedavajućeg, dobije i dva ministarstva.

Kada je riječ o Savjetu ministara, Nikšić je istakao da prvo slijedi sastanak "osmorke" sa SNSD-om, a potom i zajednički sastanak HDZ-a, "osmorke" i SNSD-a.

Predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić i stranke Narod i pravda Elmedin Konaković poručili su danas da će stranke "osmorke" promijeniti dosadašnju atmosferu i da neće biti blokada velikih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas da će HDZ, stranke "osmorke" i SNSD za sedam dana razgovarati o Savjetu ministara, te da smatra da ništa ne bi trebalo da bude sporno.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto rekao je nakon sastanka HDZ-a i stranaka "osmorke" u Konjicu da će ova partija insistirati na programu za nivo BiH.

- Mi nikad nismo imali programa u ovoj državi. Sada imamo program na kojem detaljno radimo sa partnerima, strankama i to je već revolucija - rekao je Forto.