latinica  ћирилица
07/12/2022 |  14:31 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Istraživanja o Trgovskoj gori finansiraju Srpska, FBiH i zajedničke institucije (FOTO/VIDEO)

U Novom Gradu danas je održan sastanak Koordinacionog tijela za Trgovsku goru sa predstavnicima nadležnih ministarstva Republike Srpske i FBiH, na kojem je dogovoreno da će istraživačke radove o potencijalnoj štetnosti odlagališta radioaktivnog otpada u Republici Srpskoj sprovesti institucije Srpske, što će Srpska i finansirati, a radove na području FBiH federalne institucije.
Sastanak za Trgovsku goru - Foto: RTRS
Sastanak za Trgovsku goruFoto: RTRS

Sastanku su prisustvovali i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, kao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Košarac je nakon sastanka rekao da je za istraživačke radove Vlada Republike Srpske obezbijedila milion KM, zajedničke institucije 500.000 KM ove i 500.000 KM iduće godine, dok Vlada FBiH nije iskazala nominalni iznos, već zaključak da će finansirati istražne radove.

Košarac je poručio da BiH neće odustati od namjere da onemogući Hrvatsku da izgradi skladište radioaktivnog otpada na lokalitetu Trgovska gora BiH i da zaštiti zdravlje 250.000 građana, te najavio i da će poslije novogodišnjih praznika početi bilateralni sastanci sa predstavnicima Slovenije i Hrvatske u vezi sa razmatranjem mogućnosti da se radioaktivni otpad odlaže na lokaciji Vrbina u Sloveniji.

Foto: RTRS

Golićeva je rekla da u narednom periodu očekuje aktivizam svih načelnika opštine u slivu rijeke Une kako bi se spriječila namjera Hrvatske da radioaktivni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, ističući da ova namjera ugrožava zdravlje 250.000 građana.

- Nije riječ samo o Novom Gradu, ova opština je najviše izložena. Riječ je o 13 opština u slivu rijeke Une. Ovdje je Park prirode Una koji je prije nekoliko godina proglasilo resorno ministarstvo Republike Srpske. Na teritoriji Federacije je Nacionalni park Una. Republika Hrvatska, ukoliko želi da poštuje sve međunarodne propise, ugovore i konvencije, ne treba da gradi to odlagalište - istakla je Golićeva.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na Trgovskoj gori u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Planirano odlagalište radioaktivnog otpada je u neposrednoj blizini Novog Grada u Republici Srpskoj, oko 900 metara od zaštićenog područja - Parka prirode "Una" i ugrozilo bi više od 250.000 stanovnika u slivu ove rijeke.

Nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice jer bi time bilo ugroženo zdravlje stanovnika u 13 opština u Republici Srpskoj i Federaciji BiH u slivu rijeke Une, kao i životna sredina.

 

Ekspertski tim BiH za Trgovsku goru počinje aktivnije raditi i uskoro će biti vidljivi rezultati aktivnosti koje se tiču terenskih ispitivanja, rekao je predsjedavajući ovog tima Emir Dizdarević.

Dizdarević je rekao da je danas u Novom Gradu na sastanku Koordinacionog tijela za Trgovsku goru dogovoreno da institucije koje su zadužene za poslove koji su usko vezani za potrebne istražne radnje krenu sa svojim aktivnostima.

Prema njegovim riječima, rezultati terenskih istraživanja biće poslije upoređeni sa istraživanjima u Hrvatskoj.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izrazio je zadovoljstvo što je sastanak Koordinacionog tijela održan u Novom Gradu, lokalnoj zajednici koja je najviše pogođena planovima Hrvatske da na lokaciji Trgovske gore gradi odlagalište radioaktivnog otpada.