latinica  ћирилица
07/12/2022 |  14:47 ⇒ 14:48 | Autor: SRNA

Neustavni pojedini članovi Uredbe o Lutriji Srpske

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas u Banjaluci da pojedini članovi uredbe o uslovima za davanje saglasnosti Lutriji Republike Srpske za osnivanje privrednog društva za priređivanje igara na sreću nije u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske, Zakonom o igrama na sreću i Zakonom o Vladi Republike Srpske.
Ustavni sud Republike Srpske - Foto: SRNA
Ustavni sud Republike SrpskeFoto: SRNA

- Ustavni sud ocijenio je da Vlada nije imala ovlašćenja da svojom uredbom odredi da će, u slučaju da više ponuđača ispuni uslove propisane javnim pozivom, prednost ostvariti onaj koji u sastavu sopstvenog kapitala ili krajnjeg osnivača ima državni kapital - saopšteno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud je utvrdio da više odredaba odluke o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korišćenje toplotne energije Skupštine Grada Banjaluka nisu u saglasnosti sa Ustavom i pojedinim zakonima Republike Srpske.

Na sjednici je ocijenjeno da je donosilac osporenog akta prekoračio ovlašćenja iz zakona, jer je davaocu usluge omogućio da protivzakonito obustavi isporuku toplotne energije i u drugim slučajevima koji nemaju svoje uporište u relevantnim zakonskim odredbama.

Ustavni sud je donio i odluku kojom je utvrđeno da član 3 stav 11 i stav 12 Pravilnika o uslovima za ostvarivanje prava za naknadu štete koji je donio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o veterinarstvu u Republici Srpskoj.

- Ustavni sud je ocijenio da je donosilac osporenog akta prekoračio granice ovlašćenja koja su mu data zakonom, jer je normirajući kao u osporenim odredbama izašao iz propisanog zakonskog okvira - navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sjednici donesena je i odluka kojom je utvrđeno da član 7 Pravilnika o trećim izmjenama i dopunama Pravilnika o radu Željeznica Republike Srpske i Pravilnik o službenom putovanju i prevozu zaposlenih nisu u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske i Zakonom o radu.

- Ova pitanja se mogu normativno regulisati samo kolektivnim ugovorom, odnosno odlukom Vlade Republike Srpske, ukoliko se visina ovih primanja i način njihovog ostvarivanja ne utvrdi kolektivnim ugovorom - dodaje se u saopštenju Ustavnog suda Srpske.