latinica  ћирилица
07/12/2022 |  14:52 | Autor: SRNA

Ruska delegacija napustila sjednicu u Beogradu zbog Ukrajine

Ruska delegacija napustila je sjednicu Generalne skupštine Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje u Beogradu i prekinuće sa uplatom članarine za ovu organizaciju zbog ispada delegacije Ukrajine na ovom skupu, izjavila je šef ruske delegacije Olga Timofejeva.
Beograd - Foto: TANЈUG
BeogradFoto: TANЈUG

Ukrajinska delegacija je pred početak sjednice istakla ispred svog stola svoju nacionalnu zastavu ispisanu parolama, a tokom glasanja su tražili da se mandati ne produže ruskim predstavnicima.

Timofejeva je izjavila da je Parlamentarna skupština Crnomorske ekonomske saradnje "uslovno govoreći potpisala sebi smrtnu presudu" jer nije moguće zamisliti tu organizaciju bez Rusije koja ju je stvarala prije 30 godina.

- Donosimo odluku o obustavi uplate članarine za organizaciju zato što je, danas bez konstruktivnog odnosa izdravog razuma, rad ovde apsolutno besmislen i beskorisan - rekla je Timofejeva.

Član ruske delegacije Konstantin Zatulin rekao je da je ukrajinska delegacija današnje zasjedanje pretvorila u lakrdiju i naveo da se dogodila politička akcija koju je podržao dio delegacija iz zemalja NATO, te poručio da niko nikada neće isključiti Rusiju iz Crnog Mora.

- Veoma žalimo što se to dogodilo na teritoriji Srbije koja nije upitna po tom pitanju. Srbija nas je podržala, ali, nažalost, iako je predsjedavajući, nije uspjela ili da odgodi to pitanje ili da na njega nekako utiče - naveo je Zatulin.

U Skupštini Srbije danas su se okupili poslanici iz svih 13 zemalja članica Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje, zajedno sa gostima iz drugih zemalja i predstavnicima međunarodnih organizacija, poslije duže pauze izazvane pandemijom virusa korona.

Na otvaranju učesnicima je pročitana poruka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je naglasio da trenutne geopolitičke prilike sa kojima se svijet suočava podsjećaju koliko su važni svi mehanizmi koji podstiču saradnju.

Vučić smatra da je dužnost zemalja organizacije da jačaju međusobne veze u svim ključnim oblastima oko kojih su se okupile prilikom osnivanja, sa nadom da će zajedničkim radom doprinIЈeti boljem životu građana i napretku država.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poželio je dobrodošlicu svim državama članicama Crnomorske ekonomske saradnje i istakao da je rad ove organizacije postao još značajniji zbog kompleksne situacije na golbalnom nivou.

Dačić je rekao da su teme koje povezuju zemlje članice organizacije: ekonomska pitanja, razvoj demokratije, vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i terorizma u regionu, zaštita životne sredine, saradnja u oblastima kulture, obrazovanja, kao i saradnja sa civilnim društvom i drugim evropskim i međunarodnim zajednicama.

Najavljene teme generalne debate biće uloge parlamenata i međuparlamentarne saradnje u stimulisanju ekonomskog rasta u širem crnomorskom regionu, izazovi i perspektive saradnje u oblasti poljoprivrede u državama članicama crnomorske ekonomske saradnje nakon pandemije, uloga parlamenata u stimulisanju stranih investicija, kao i o socijalnom uticaju izbjegličke krize u članicama.

Na zasjedanje su, osim ruske i ukrajinske delegacije, došli i predstavnici Srbije, Sjeverne Makedonije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Albanije, Gruzije, Јermenije, Azerbejdžana, Moldavije i Turske.