latinica  ћирилица
07/12/2022 |  14:54 | Autor: SRNA

Košarac: Prihvatiti zahtjev Vlade Srpske o izvozu peleta

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa prihvatiće zahtjev Vlade Republike Srpske koji je uputila Savjetu ministara da se dozvoli izvoz peleta u periodu od 60 dana i predložiti drugima na odlučivanje, rekao je resorni ministar Staša Košarac.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Mi ćemo odluku, u skladu sa našim poslovničkim mogućnostima, pripremiti i u što kraćem roku uputiti na Generalni sekretarijat Savjeta ministara, s tim da ćemo konsultovati i Federaciju BiH - rekao je Košarac u Novom Gradu.

On smatra da je Vlada Republike Srpske napravila valjanu analizu i vjeruje da sada postoji senzibilan odnos kada je riječ o proizvođačima s obzirom na to da znatan broj njih ima ugovore i robe na zalihama i da im se u roku od 60 dana omogući izvoz peleta na tržišta na kojima su već prisutni.

Košarac je rekao da će tražiti i prijedlog vlada Republike Srpske i FBiH kako bi se definisale izvozne kvote.

Prema njegovim riječima, taj posao definisanja uslova i kriterijuma izvoznih kvota je složen, ali je važno dati podršku Vladi Republike Srpske i njenom prijedlogu da proizvođaču koji 50 odsto svoje proizvodnje plasira na domaće tržište bude omogućen izvoz drugih 50 odsto.

- Mislim da je to racionalan prijedlog Vlade Republike Srpske koji ćemo sigurno prihvatiti i predložiti drugima na odlučivanje - ponovio je Košarac.

On je naglasio da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, kao formalni predlagač takve odluke, nikada nije željelo samostalno da predlaže, već da to rade u saradnji sa vladama entiteta, jer je proces odlučivanja o tim pitanjima u njihovoj nadležnosti.

Košarac je rekao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa dobilo zaključak Vlade Republike Srpske, ali Vlada FBiH još nije dostavila nikakav prijedlog.

Košarac je podsjetio da je prije desetak dana održan sasatnak u Sarajevu na koji su pozvani predstavnici Republike Strpske i FBiH i poslovnih zajednica oba entiteta i dobili su jednu vrstu zaduženja kako da analiziraju postojeće stanje, bilanse, proizvodnju, ali federalna Vlada još nije dostavila nikakakv prijedlog.

Vlada Republike Srpske zatražila je juče od Savjeta ministara da dozvoli izvoz peleta u periodu od 60 dana.

Zatraženo je da po isteku tog perioda Savjet ministara uvede izvozna ograničenja na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po tarifnim brojevima 4401, odnosno podbrojem 4401 31 00 00.

Vlada je zatražila i da se uvedu izvozna ograničenja za ogrevno drvo /označeno tarifnim brojem 4401, odnosno podbrojevima 4401 12 00 00 i 4401 22 90 003/ za period od 1. decembra ove do 31. decembra 2023. godine na način da privredni subjekti mogu izvesti do jedne polovine proizvedene robe po navedenim tarifnim brojevima.

Savjet ministara je u oktobru donio odluku o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta do 31. januara 2023. godine.

Zabrana izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta odnosi se na 12 tarifnih oznaka i uključuje oblovinu i pelet od drveta, čime se žele spriječiti nestašica i ublažiti posljedice za stanovništvo i privredu prouzrokovane rastom cijena i krizom na svjetskom tržištu energenata.