latinica  ћирилица
07/12/2022 |  15:25 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

"Neće biti blokada velikih projekta Republike Srpske"

Predsjednici SDP-a BiH Nermin Nikšić i stranke Narod i pravda Elmedin Konaković poručili su danas da će stranke "osmorke" promijeniti dosadašnju atmosferu i da neće biti blokada velikih infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj.
Nermin Nikšić - Foto: SRNA
Nermin NikšićFoto: SRNA

Nikšić je rekao će nova vlast na nivou BiH i na nivou Federacije BiH promijeniti dosadašnju atmosferu blokada i sukoba.

On je naveo da ni njemu niti Borjani Krišto, za koju je danas "osmorka" postigla dogovor da bude predsjedavajuća Savjeta ministara, ne pada na pamet da u Vladi FBiH ili Savjetu ministara prave barikade i stvaraju atmosferu podjela, sukoba, svađe u BiH.

- Želja je da napravimo novu atmosferu u kojima će sarađivati entiteske vlade, Brčko distrikt, Savjet ministara i da radimo na programu i boljitku svih građana BiH. O svemu ćemo razgovarati, doći do rješenja i do onoga što nam bude interesantno - rekao je Nikšić odgovarajući na pitanje Srne da li će stranke "osmorke" odustati od blokade velikih infrastrukturnih projekata u Srpskoj poput "Buk Bijele" i Aerodroma Trebinje.

Odgovarajući na isto pitanje predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković odgovarajući rekao je da stranke "osmorke pokušavaju promijeniti dosadašnji narativ".

- Potpuno smo spremni na isti način podržavati sve projekte u BiH, na svakom njenom pedlju, u Republici Srpskoj, FBiH, Brčko distriktu, poštujući nadležnosti institucija. Tamo gdje je nadležnost BiH nismo saglasni da procese vode entiteti, tamo gdje je entitetska nadležnost ne pada nam na pamet da nešto blokiramo - pojasnio je Konaković.

On je dodao da se o nekim stvarima sigurno ne mogu dogovoriti ni u ovom formatu, ni u formatu razgovora sa SNSD-om ili SDS-om, PDP-om, ali, kako je objasnio, ovo je drugačiji politički proces u kojem u prvi plan stavljaju stvari o kojima se mogu dogovoriti.

Konaković je naveo da BiH ima šansu za kanditaski status 15. decembra i da će učiniti sve da do toga dođe.

- Spremni smo na pozitivan pristup, na definisanje prioriteta, dobro znamo koji su potencijali od evropskih integracija i šta to znači za umornu BiH. Učinićemo sve da se desi kandidatski proces, da se implementiraju projekti i da mladost ostane u BiH - rekao je Konaković.