latinica  ћирилица
07/12/2022 |  15:30 ⇒ 15:30 | Autor: SRNA

Ćurić: Za svaku osudu pljačka Saborne crkve u Mostaru, što prije pronaći počinioce

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da je za svaku osudu to što je Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas opljačkana i devastirana, te pozvao nadležne institucije u tom gradu da što prije pronađu počinioce.
Mirko Ćurić - Foto: RTRS
Mirko ĆurićFoto: RTRS

Ćurić je pozvao nadležne institucije u Mostaru da se oglase o sljedećim koracima koje preduzmu, kako se ovakve situacije više ne bi dešavale.

On je izrazio sumnju da u pozadini ovog slučaja nije samo materijalna korist, već da time možda neki pojedinci pokušavaju poslati poruku pravoslavnim Srbima sa tog područja o tome da li treba da se vrate u Mostar i da li imaju sigurnost.

- Smatramo da sve lokalne zajednice, uključujući Trebinje, treba da idu u smjeru pomirenja i slanja poruke sigurnosti pripadnicima ostalih vjeroispovijesti, a pitanje je da li se ovaj događaj u Mostaru dogodio slučajno - rekao je Ćurić za Srnu.

On je rekao da se ovim događajem šalje loša poruka i donatorima za izgradnju hrama u Mostaru jer neko gradi i izdvaja značajna sredstva, a neko to pokušava da oskrnavi.

Ćurić je istakao da vjerski objekti i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ne bi trebalo da budu meta napada.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi za električnu energiju, rekao je starješina Saborne crkve Duško Kojić, istakavši da strahuje za svoju, kao i bezbjednost zajednice i ovog svetog hrama.