latinica  ћирилица
07/12/2022 |  15:38 ⇒ 15:40 | Autor: SRNA

Usvojena Strategija u oblasti migracija i azila 2021-2025.

Savjet ministara usvojio je Strategiju u oblasti migracija i azila za period 2021–2025. godine, u skladu sa preporukama Evropske komisija za dobijanje statusa kandidata za BiH na sjednici Savjeta EU u decembru.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Strategijom, koju je predložilo Ministarstvo bezbjednosti, želi se osigurati razvoj kvalitetnog sistema migracija i azila u BiH u skladu sa standardima EU, te omogućiti aktivno učešće u ovim oblastima na regionalnom nivou, saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje vanredne telefonske sjednice.

Ovom strategijom je definisano sedam strateških ciljeva, među kojima su unapređenje sistema sveobuhvatnog upravljanja politikama migracija i azila, povećanje efikasnosti kontrole državne granice, efikasnije upravljanje nezakonitim migracijama na teritoriji BiH, unapređenje sistema azila, efikasnija borba protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima, podrška zakonitim migracijama i integracija stranaca koji zakonito borave u BiH, te jačanje mehanizama koordinacije u upravljanju migracijama i azilom.

Na sjednici je usvojena informacija Ministarstva komunikacija i transporta o postupku javne nabavke "Iznajmljivanje Majkrosoft licenci za potrebe institucija BiH".

- Sredstva koja nedostaju za realizaciju Okvirnog sporazuma o iznajmljivanju Majkrosoft licenci za potrebe institucija BiH za period 2022–2025. godine biće obezbijeđena iz tekuće rezerve budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH - navodi se u saopštenju.

Savjet ministara izjasniće se u drugom krugu glasanja o izmjenama i dopunama pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva bezbjednosti i raspisivanju javnog konkursa za popunu novih radnih mjesta za pružanje administrativno-tehničke podrške kontakt-tački za saradnju sa Evropolom, zbog toga što danas nije bilo konsenzusa u vezi sa novim zapošljavanjem, te ova tačka dnevnog reda nije usvojena.