latinica  ћирилица
07/12/2022 |  16:00 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Na odluku CIK-a stigle dvije žalbe iz Republike Srpske

Centralna izborna komisija u poslijepodnevnim časovima primila je dvije žalbe na Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske, potvrđeno je Srni u CIK-u.
CIK - Foto: RTRS
CIKFoto: RTRS

Riječ je o žalbi SNSD-a i Ranke Perić Romić.

- Ove žalbe biće, sa izjašnjenjem CIK-a, dostavljene Apelacionom odjeljenju Suda BiH - naveli su iz CIK-a, koji je žalbe primio putem faksa.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević ranije je izjavio Srni da je SNSD danas zvanično predao Apelacionom vijeću Suda BiH žalbu na sramnu i nezakonitu odluku Centralne izborne komisije BiH u procesu izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, kao i krivične prijave protiv pet članove CIK-a koji su za takvu odluku glasali.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske su na posebnoj sjednici u četvrtak, 1. decembra, odlučili da će delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz reda srpskog naroda biti SNSD-ovi Sredoje Nović, Snježana Novaković Bursać, Radovan Kovačević i Nikola Špirić, te SDS-ov Želimir Nešković.

Predsjednik Komisije za izbor i imenovanje Narodne skupštine Srpske Ilija Tamindžija je, podnoseći izvještaj o glasanju, rekao da su bila 82 važeća i jedan nevažeći listić. Svi poslanici su glasali, odnosno njih 83.

Na jednom listiću koji je poništen, umjesto u predviđeni kvadratić kraj naziva PDP-a kao stranke, bio je prekrižen naziv te partije.

CIK BiH priznao je taj sporni 12. glas za PDP-ovog delegata Nenada Vukovića, što znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda parlamenta BiH odlučivati žrijeb.