latinica  ћирилица
07/12/2022 |  16:08 ⇒ 16:32 | Autor: RTRS

Republički sekretarijat za vjere: Napadi na imovinu SPC u Mostaru pravilo, a ne izuzetak

Nasrtaji na imovinu i nasljeđe Srpske pravoslavne crkve u Mostaru, jednom od duhovnih simbola grada na Neretvi, nisu izuzetak, već redovno pravilo, saopšteno je iz republičkog Sekretarijata za vjere.
Zastava Srpske - Foto: RTRS
Zastava SrpskeFoto: RTRS

Povodom najnovijeg vandalskog napada na mostarsku Sabornu crkvu Svete Trojice u kojem je pričinjena ozbiljna materijalna šteta, iz ovog sekretarijata napominju da je sve to začetak našlo i u postupcima ili svjesnim nereagovanjima Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta, kojim je 2014. godine dozvoljena rekonstrukcija i nadogradnja poslovnog objekta vile Eden - u hotel.

- Time je trajno narušena ambijentalna cjelina i prepoznatljiva vizura, te ugrožen Saborni hram Svete Trojice kao nacionalni spomenik BiH i drevno pravoslavno groblje Pašinovac. Materijalna šteta je u ovom slučaju nadoknadiva, ali osjećaj straha, nepravde i marginalizacije, koji ovakvi događaji pojačavaju, ostaje kao trajna rana na dušama pravoslavnih Srba Mostara - naglašavaju iz republičkog Sekretarijata za vjere.

Iz sekretarijata pozivaju "sve relevantne političke i društvene faktore, te pojedince u FBiH i Republici Srpskoj na poštovanje međunacionalnog i međuvjerskog sklada uz puno uvažavanje različitosti, koje nas obogaćuju".

U Sekretarijatu pozivaju nadležne da procesuiraju počinioce, zaštite objekte i nasljeđe Srpske pravoslavne crkve i stave se u zaštitu sveštenstva Eparhije zahumsko-hercegovačke i njenog vjerujućeg naroda, koje se, nakon ovih nemilih događaja ne osjeća sigurnim.

- Učestali napadi neće pokolebati vaskrsenjsku i obnoviteljsku snagu naše Crkve u gradu na Neretvi, u kome je srpska zajednica kroz istoriju ostavila nemjerljiv trag, kao što ga kroz obnovu Svetotrojičnog hrama, uprkos svim nedaćama i neprilikama, ostavlja i danas - poručuju iz sekretarijata.