latinica  ћирилица
07/12/2022 |  16:20 ⇒ 17:52 | Autor: RTRS

Zaposleni u obrazovanju, nauci i kulturi traže izjednačavanje platnih koeficijenata (VIDEO)

Sindikat obrazovanja, nauke i kulture traži hitne pregovore sa resornim ministarstvima i Vladom Srpske, zbog izjednačavanja koeficijenata sa ostalim budžetskim korisnicima.
Sindikat obrazovanja - Foto: RTRS
Sindikat obrazovanjaFoto: RTRS

Iz resornog ministarstva odgovaraju da u kontinuitetu rade na povećanju prihoda i popravljanju položaja prosvjetnih radnika.

Sindikat je najavio da neće odustati od svojih zahtjeva.

Prosvjetni radnici nezadovoljni zbog nepoštovanja Memoranduma o zajedničkim mjerama iz 2017. godine, prema kojem je u periodu od 2019. do 2022. trebalo doći do izjednačavanja platnih koeficijenata radnika sa visokom stručnom spremom u oblasti prosvjete sa ostalim korisnicima budžeta.

Kažu da nije korektno da prosvjetni radnici, kao stub društva, budu plaćeni manje od zaposlenih u javnoj upravi.

- Plata profesora sa visokom stručnom spremom je negdje oko 300 maraka manja od zaposlenih u javnoj upravi. Ako želimo učitelja, kao što predsjednik reče, za bolju budućnost Republike Srpske, onda takvog učitelja moramo platiti - izjavila je Božica Gligorić iz Osnovne škole "Dositej Obradović" Doboj koja je i član Izvršnog odbora Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Sindikat podržava najavljeno povećanje od pet odsto za određenu grupu prosvjetnih radnika, ali resorno Ministarstvo podsjećaju da prijedlogom Zakona o platama nije predviđeno izjednačavanje platnih koeficijenata svih prosvjetnih radnika, nego samo onih čija je neto plata manja od prosječne.

- Radnici u obrazovanju, nauci i kulturi pozdravljaju svaki boljitak, svako povećanje plata, pogotovo za one ljude koji imaju jako male plate. To nije ništa sporno. Ali tražimo da taj sistem plata bude poštenije, korektnije i kvalitetnije urađen, a ne uvijek na štetu prosvjetnih radnika - poručio je predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske odogovaraju da su plate povećavane u posljednje četiri godine, a sve, kažu, da bi prosvjetnim radnicimaa poboljšali status.

- Bruto plate zaposlenih u osnovnom obrazovanju u tom periodu, povećane su za 32,74 odsto. Budžet za primanja zaposlenih u srednjem obrazovanju povećan je za 28,8 odsto - poručuju iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Već 20 godina unazad prosvjetni radnici su potcijenjeni u odnosu na ostale budžetske korisnike, tvrde u Sindikatu.

Od Vlade i resornog ministarstva traže razgovore kako bi se pronašlo što kvalitetnije rješenje.