latinica  ћирилица
07/12/2022 |  17:10 | Autor: SRNA

Milivojević: Neko ne želi da Saborna crkva bude završena

Najnoviji napad na Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru do sada je najbolniji jer ima elemenata koji ukazuju da neko želi da obnova ovog pravoslavnog hrama ne bude završena i da se Srbi u ovom gradu ne osjećaju siugurno, ocijenio je zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Velibor Milivojević.
Velibor Milivojević - Foto: SRNA
Velibor MilivojevićFoto: SRNA

On naglašava da od paušalnog osuđivanja i pozivanja da se počinioci nađu i kazne očigledno nema ništa, te ističe da se Srbi kao zajednica moraju sami organizovati i zaštiti imovinu SPC.

- Očigledno je prioritet daljeg ulaganja fizička ili tehnička zaštita objekata. Vjerujem da će obnova Crkve biti završena, a da li ona nekom smeta, to već nije naš problem, nego tih kojim smeta. Naše je da vrijedno radimo na obnovi Crkve i zajednice - rekao je Srni Milivojević koji je posjetio hram koji je prethodne noći devastiran i sastao sa starješinom Duškom Kojićem i parohom treće mostarske parohije Nebojšom Radićem.

Milivojević kaže da je posljednja pljačka, jedan u nizu napada i skrnavljenja objekata SPC u Mostaru i u finansijskom smislu je najteža, ali i bolnija od svih onih prije.

- Prvi put, osim koristoljublja, ima značajnih elemenata koji ukazuju da neko želi da crkva ne svijetli, da se obnova ne završi, da se osjećamo nesigurno ovdje - kaže Milivojević.

On poručuje da će nastojati da se u budžetu grada Mostara za narednu godinu nađe stavka za obnovu Sabornog hrama.

- Očigledno je prioritet da se ona zaštiti, pa da se onda nastavi sa radovima. Srbi zaslužuju da hram bude obnovljen, na iskrenu radost svih Mostaraca - kaže Milivojević.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas će biti u potpunom mraku zbog ogromne devastacije koju je pretrpjela kada su počupane i pokradene električne instalacije i kablovi, a njen starješina Duško Kojić kaže da je napravljena neprocjenjiva šteta i da ne zna hoće li se nakon ovog vandalizma sve moći popraviti.

- Pitanje je da li se više može vratiti sve u isto stanje u kojem je bilo. Pokidani su svi kablovi od struje koji dovode struju u Sabornu crkvu, omogućavaju rad zvonika, osvjetljenja i sata. Јa se pitam - da li je ovo poruka da neko ne želi da svijetli Saborna crkva, da se ne čuju zvona - kaže Kojić.

On naglašava da ovo nije prvi put da se napada imovina Crkve, ali to nisu prijavljivali u javnosti iz uvjerenja da ovo nije napad na hram ili SPC već da je to djelo lopova.

- Јa se danas ne osjećam bezbjedno u Mostaru i pitam se da li je ovo poruka da li treba uopšte da se obnovi Saborna crkva? Da li radovi na Crkvi ovako dugo traju zato što postoji želja da se hram ne obnovi? Na svaki naš korak naprijed neko nas vrati tri koraka unazad - kaže Kojić, dodajući da strahuje za svoju, za bezbjednost zajednice i Saborne crkve.

Kojić se nada da će institucije sa svih nivoa vlasti reagovati, pronaći počinioce i zaštititi pravoslavne bogomolje u Mostaru.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije. Ovo je ovo 10. put ove godine da je opljačkan ovaj hram.

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska poručila je danas da je pljačka Saborne crkve u Mostaru svojevrsni napad ne samo na hram Srpske pravoslavne crkve, nego i na život, bezbjednost, duhovni i kulturni identitet srpskog naroda u Mostaru i Hercegovini.

Obnova Saborne crkve u Mostaru, porušene u ratu počela 2010. godine, a hram je zidan kamen po kamen, kao što je građena i 1873. godine. Ovaj hram SPC je proglašen i za spomenik kulture BiH i nalazi se u nultoj zaštiti kao spomenik Uneska. /