latinica  ћирилица
07/12/2022 |  18:05 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Opljačkana i devastirana Saborna crkva u Mostaru; Deseti napad ove godine (VIDEO)

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru noćas je ponovo opljačkana i devastirana. Pokidani su svi kablovi za električnu energiju.
Saborna crkva Svete trojice u Mostaru - Foto: RTRS
Saborna crkva Svete trojice u MostaruFoto: RTRS

Starješina Saborne crkve Duško Kojić kaže da strahuje za svoju, ali i bezbjednost srpske zajednice i hrama u Mostaru. I ovo nije prva krađa. Kojiću je ranije opljačkan stan, a Saborna crkva, od početaka godine, čak 10 puta.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske kažu da je ovo napad i na život, bezbjednost, duhovni i kulturni identitet Srba u Mostaru i Hercegovini.

Opljačkana i devastirana crkva - potresan prizor jutros su zatekli starješina Saborne crkve Duško Kojić, majstor koji je postavljao kablove na crkvi, ali i svi drugi koji su poslije došli.

Na Kojićev poziv odmah je stigla i policija. I ranije je, kaže, tražio zaštitu i sastanak da se vidi o čemu je riječ, ali da njegove molbe do sada nisu bile uslišene i da su se završavale na obećanjima.

Sveštenstvo, monaštvo i vjernici ove eparhije pozvani su da na Svetoj arhijerejskoj liturgiji u petak u 10 časova pruže podršku mostarskoj Crkvenoj zajednici.

Eparhija zahumsko-hercegovačka: "Najoštrije osuđujemo vandalski čin pljačke Saborne crkve Svete Trojice. Pozivamo javnost da pokaže solidarnost i odgovornost reagujući na odgovarajući način."

Osude vandalskog čina stižu i od najviših zvaničnika Srpske. Ovakav napad izazvao je opravdan strah i zabrinutost sveštenstva i cijele srpske zajednice u Mostaru - poruka je iz Srpske.

- Ovakvi napadi ugrožavaju suživot u Mostaru, jer šalju poruku Srbima da za njih nema života u Federaciji. Pozivam sve nadležne institucije da što prije otkriju i oštro sankcionišu počinioce - riječi su predsjednika Srpske Milorada Dodika.

- Razbojnički napadi na imovinu Srpske pravoslavne crkve u Mostaru, poput ovog koji je nažalost samo jedan u nizu, evociraju teške uspomene na period tokom kojeg je Saborna crkva srušena, a lokalni Srbi masovno protjerani iz ovog grada - navodi Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH.

Osuda stiže i iz Ruske ambasade u BiH. Navode da su slične provokacije prema vjerskim objektima, bez obzira na njihovu motivaciju, apsolutno neprihvatljive jer se tiču dubinskih osjećanja ljudske svijesti i identiteta.

Slučajno ili ne, niko od zvaničnika grada Mostar nije došao u posjetu Sabornoj crkvi nakon incidenta.