latinica  ћирилица
07/12/2022 |  18:38 ⇒ 22:00 | Autor: RTRS

Hoće li nakon zahtjeva Vlade Srpske, Savjet ministara odobriti izvoz viška peleta? (VIDEO)

Nakon zahtjeva Vlade Republike Srpske proizvođači peleta čekaju na odluku Savjeta ministara da im dozvoli izvoz viška peleta na 60 dana.
Pelet - Foto: RTRS
PeletFoto: RTRS

Dobili su potvrdu da će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zahtjev prihvatiti i predložiti Savjetu ministara na odlučivanje.

Proizvođači peleta dok čekaju konačni ishod, kažu, domaće tržište podmireno, izvoz neophodan.

Nekada najisplativiji energent za hladne zimske dane, građani su u ovoj godini plaćali po duplo višoj cijeni, sve dok je Vlada Republike Srpske nije ograničila na 560 maraka po toni. Danas, oni proizvođači peleta sa kojima smo stupili u kontakt tvrde - domaće tržište je podmireno.

- Cijena peleta u Fabrici je 480 maraka plus PDV. Potražnja je znatno manja nego što je proizvodnja. Oko 1.000 tona imamo na lageru - navodi Mihajlo Rađenović iz fabrike "Biokoncept" iz Novog Grada.

Slično pričaju i drugi proizvođači peleta u Srpskoj.

U telefonskom razgovoru kažu - zalihe se gomilaju, a unaprijed potpisani ugovori sa inostranim partnerima stoje jer je zabrana izvoza još na snazi.

- Mi imamo avansnu uplatu koja nam stoji sad će već skoro godinu dana i neko nam zabrani izvoz peleta. Nažalost, imamo veliki problem zbog toga - kaže Zoran Subotić, direktor firme "Agroflora", Kozarska Dubica.

Kada se dozvoli izvoz, ne može se postići cijena od ranije, tvrde proizvođači. Do samo prije par mjeseci pelet van granica BiH dostizao je cijenu od 600 do 800 evra po toni, danas, nezvanično, inostrani kupci plaćaju od 350 do 400 evra.

Stav Privredne komore Republike Srpske je da se prekine zabrana izvoza peleta i ranije nego što to odluka nalaže.

- Potrebno je omogućiti da ovaj mjesec decembar još uvijek ima određene tražnje, da se iskoristi da se proizvođači peleta na neki način dovedu u poziciju da poprave svoje poslovanje - istakao je Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske napravila je prvi korak. Zatražila je od Savjeta ministara da dozvoli izvoz peleta na 60 dana.

Za ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Stašu Košarca zahtjev je prihvatljiv. Od vlada Srpske i Federacije tražiće i prijedlog za definisanje izvoznih kvota.

- Taj posao definsianja, uslova i kriterija izvoznih kvta je složen ali u svakom smislu riječi mislim da je značajno i važno dati doprinos naporima vlade Republike Srpske i njenom prijedlogu da ako proizvođač 50 odsto svoje proizvodnje plasira na domaće tržište da mu se onih drugih 50 odsto omogući da obavlja spoljno - trgovinski prome. Mislim da je to racionalan prijedlog Vlade Republike Srpske koji ćemo sigurno prihvatiti i predložiti drugima na odlučivanje - kaže Košarac.

A dok konačna odluka ne bude donesena, pelet na tržištu u Srpskoj kontroliše inspekcija. Kažnjavani su proizvođači zbog nepoštivanja uredbe o ograničavanju cijene ali i po drugim osnovama.

- Važno je pomenuti da je u tim kontrolama oduzeto više od 30 tona peleta koji je prometovan bez dokumentacije o porijeklu - naglašava Radivoje Gavrić, glavni tržišni Republički inspektor.

A dok inspekcijski organi Srpske nastavljaju kontrole na terenu, proizvođači peleta čekaju novu odluku o izvozu peleta.