latinica  ћирилица
07/12/2022 |  20:41 ⇒ 21:21 | Autor: RTRS

Prištinska policija oduzima vino od srpskog vinogradara; Petrović za RTRS: Boriću se za svojinu (FOTO/VIDEO)

Prištinska policija poslije upada na sjever Kosova "udarila" je i na Srbe južno od Ibra.
Velika Hoča - Foto: RTRS
Velika HočaFoto: RTRS

Uz pomoć policije i carine inspektori iz Orahovca drugi dan drže u blokadi ulaz domaćinstva porodice Petrović u Velikoj Hoči.

Porodica Petrović se, kao i većina mještana ovog srpskog sela u Metohiji, generacijama bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina.

Mještani su se večeras okupili da zaštite komšiju, ali i svoje porodice, strahujući da bi im se isto moglo dogoditi, jer im je vinogradarstvo jedini izvor prihoda.

Vlasnik vinarije Srđan Petrović rekao je za RTRS da mu je kosovska policija ponovo najavila dolazak sutra ujutro u 8 časova i poručio da će se boriti za svojinu.

Da se na ovom području Srbi vjekovima bave vinogradarstvom, govori i legenda da je u vrijeme vladavine cara Dušana, postojao 40 kilometara dug vinovod, kojim je vino prirodnim padom teklo od Velike Hoče do carskog grada Prizrena.

Direktor Kancelarija za Kosovo i Metohiju Petar Petković objavi je na Tviteru da je premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti poslao je svoju policiju u centar Velike Hoče da vinariji "Petrović", jednoj od najstarijih u ovom kraju, oduzme 40.000 litara vina.

Petković je naveo da su se mještani okupili da brane svog komšiju jer neće da dozvole Kurtijevo iživljavanje i teror.