latinica  ћирилица
07/12/2022 |  22:33 ⇒ 22:34 | Autor: SRNA

Đaković: Mitropolit Amfilohije - morački jasnovidac

Knjiga "Morački jasnovidac" večeras je predstavljena u Trebinju, a autor Perica Đaković kaže da se u njoj mogu naći poruke blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija iz 2016. i 2017. godine kada govori o Ukrajini danas i zato ga je akademik Matija Bećković nazvao "moračkim jasnovidcem".
Promocija knjige "Morački jasnovidac" - Foto: SRNA
Promocija knjige "Morački jasnovidac"Foto: SRNA

Knjiga sadrži transkripte četiri intervjua koje je Đaković vodio sa blaženopočivšim mitropolitom Amfilohijem u autorskoj emisiji, a peti intervju sa Matijom Bećkovićem snimljen je 13. januara 2021. godine, godinu dana pred upokojenje mitropolita Amfilohija.

Đaković je prije promocije izjavio novinarima da je ova knjiga trebalo da nosi naziv "Bez Boga ni preko praga", ali da je naslov promijenjen u "Morački jasnovidac" nakon što je Bećković u intervjuu blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija nazvao "moračkim jasnovidcem".

On je ocijenio da je blaženopočivši mitropolit Amfilohije bio pravi vladar Crne Gore, da bi, da je živio u to vrijeme, bio Petar Prvi Petrović Njegoš.

- Ne znam da li je bio veći duhovnik ili političar. Bio je čovjek gromada, od koga ćemo tek učiti - rekao je Đaković i dodao da je više od šest mjeseci trajalo prevođenje audio i video-zapisa u tekst.

Đaković je najavio da će uskoro biti objavljena i druga knjiga, u kojoj će biti sedam božićnih intervjua blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a nosiće simboličan naziv "Hristos se rodi".

Profesor Univerziteta Crne Gore u penziji Darko Antović izjavio je novinarima da ova knjiga nosi mnogo poruka, budući da je mitropolit Amfilohije bio jedan od najvećih teologa ovih područja.

- U jednom trenutku mitropolit Amfilohije govori o sunovratu kulture u Crnoj Gori. On je dobro osjetio i na svojoj koži šta znači taj sunovrat kulture, ali je poručio da će kultura u Crnoj Gori početi da raste, da se izdigne na viši nivo onog trenutka kad se ostvari zavjet povratka Njegoševe kapele na Lovćen - rekao je Antović.

On je istakao da čitaocima preporučuje da ovu knjigu prihvate kao jedan kamen koji će biti ugrađen u tu kapelu na Lovćenu.

Osim autora i Antovića, večeras je na promociji u Kulturnom centru govorio i novinar Zdravko Šakotić.

Knjiga "Morački jasnovidac" prije Trebinja je, između ostalog, promovisana u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.