latinica  ћирилица
08/12/2022 |  07:09 ⇒ 08:46 | Autor: TANЈUG

Komandant KFOR-a: Nećemo tolerisati nasilje na sjeveru KiM

Komandant misije KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristuča izjavio je da su nedavni događaji u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice zabrinjavajući posebno, kako je rekao, "sada uoči izbora".
KFOR, ilustracija - Foto: TANЈUG
KFOR, ilustracijaFoto: TANЈUG

On je za RTK rekao da je sav posao koji je godinama urađen na sjeveru u opasnosti da bude izgubljen, i naglasio da KFOR neće tolerisati nasilje na sjeveru KiM.

- Naš prvi zadatak je da obezbijedimo slobodno kretanje na Kosovu. Opremljeni smo da se nosimo sa takvom situacijom. Ali, mi se ponašamo u skladu sa situacijom na najbolji mogući način, reagujući na svaku situaciju koja je pred nama. Ne tolerišemo nasilje. Ne možemo tolerisati nasilje i nećemo ga tolerisati - naglasio je Ristuča.

Komandant Kfora je istakao da je ova vojna snaga izgrađena, obučena i opremljena sa dovoljno ljudskih snaga za izvršavanje svake vrste obaveza u okviru svog mandata.

- Naravno, ako se situacija pogorša, možemo da računamo na podršku cijelog NATO i 27 država članica. NATO je povećao naše prisustvo na terenu i spremni smo da se suočimo sa bilo kojom situacijom ako su potrebne dodatne snage, ali trenutno ne mislim da takvi uslovi postoje - dodao je Ristuča.

Podsjećamo, prištinska policija poslije upada na sjever Kosova "udarila" je i na Srbe južno od Ibra.

Uz pomoć policije i carine inspektori iz Orahovca drugi dan drže u blokadi ulaz domaćinstva porodice Petrović u Velikoj Hoči, koja se kao i većina mještana ovog srpskog sela u Metohiji, generacijama bavi vinogradarstvom i proizvodnjom vina.