latinica  ћирилица
08/12/2022 |  09:17 ⇒ 09:18 | Autor: SRNA

Živković Rajilić: Sačuvati stečena prava i svjedočiti protiv zločinaca

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić poručila je da je glavni cilj Udruženja u narednom periodu da se sačuvaju stečena prava članica, te da Srpkinje i dalje svjedoče u domaćoj i svjetskoj javnosti o silovanjima i zlostavljanjima u proteklom ratu.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

- Članice Udruženja u narednom periodu učestvovaće u svim procesima koje od nas budu tražila tužilaštva i sudovi protiv zločinaca koji su nas mučili i zlostavljali - rekla je Rajilićeva Srni povodom 10 godina od osnivanja i rada Udruženja.

Rajilićeva je navela da je Udruženje u proteklom periodu ostvarilo sve zacrtane ciljeve jer je Republika Srpska zakonom priznala status - žena žrtava rata.

- Svaka članica Udruženja pojedinačno je došla do svojih prava, a drugi naš cilj je bio da domaćoj i svjetskoj javnosti autentično svjedočimo o ratnim događajima putem monografije, filmova, kroz tužbe i učešće u suđenjima zločincima koji su ih zlostavljali - istakla je Rajilićeva.

Ona je rekla da je oko 300 članica Udruženja ima status, a ostale žene i mjesečna novčana primanja.

Rajilićeva je rekla da je 1.100 žena žrtava rata dokazalo da su bile po logorima i zatvorima takozvane Armije BiH i HVO-a u proteklom ratu.

U Brodu je 7. decembra 2012. godine osnovano Udruženje žena žrtava rata Republike Srpske, čiji je cilj da se u javnosti prezentuje istina o stradanju Srpkinja u ratu u BiH.