latinica  ћирилица
08/12/2022 |  09:44 ⇒ 10:12 | Autor: RTRS

Otvaranje novogodišnje izložbe izabranih grafičkih rješenja kampanje "Čitajmo zajedno"

Novogodišnja izložba izabranih grafičkih rješenja kampanje "Čitajmo zajedno" biće otvorena danas u Galeriji Plus, izložbeno-prodajnom salonu Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, saopšteno je iz MSURS.
Novogodišnja izložba "Čitajmo zajedno" (Foto: Muzej savremene umjetnosti Srpske) -
Novogodišnja izložba "Čitajmo zajedno" (Foto: Muzej savremene umjetnosti Srpske)

Na osnovu konkursa koji je raspisalo Ministarstvo, u saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjaluci i Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju, izabrano je 12 rješenja deset studenata koji su dostavili grafička rješenja plakata sa ilustrovanim prikazom svih slova ćiriličkog pisma, navodi se u saopštenju.

- Njihovi radovi, koji će biti izloženi u Galeriji Plus, prva su stepenica ka dostizanju konačnog cilja – da se ukaže na osnovni problem kada su u pitanju zaštita i korištenje ćiriličkog pisma, a to je nedostatak dovoljnog broja ćiriličkih fontova u kontekstu grafičkog dizajna, zbog čega je proces dizajna ograničen. Јedan od krajnjih ciljeva kampanje "Čitajmo zajedno" jeste zaštita ćiriličkog pisma preko njegove praktične primjene, odnosno upotrebe. Tako ga štitimo i činimo živim - naglašavaju iz Muzeja savremene umjetnosti Srpske

Sa Akademije umjetnosti u Banjaluci izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Јelene Grubor i Stefana Mijića: Anđela Savić, Andrea Aleksić, Katarina Đaković, Minja Knežević, Zorana Urumović, Marko Škrbić i Marko Tomić.

Sa Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Igora Dutine i Milice Samardžić: Isidora Aćimović, Saša Pešikan i Teodora Bauković.

Izložba će biti otvorena do 30. januara 2023. godine.