latinica  ћирилица
08/12/2022 |  10:24 ⇒ 10:27 | Autor: SRNA

Očekuje se proizvodnja 2.000 tona pastrmke i 500 tona šarana

Procjena ukupne proizvodnje ribe u Republici Srpskoj u ovoj godini se kreće oko 2.500 tona, od čega 2.000 tona pastrmke i 500 tona šarana, izjavio je Srni predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača ribe pri Privrednoj komori Srpske Zoran Tepić.
Riba - Foto: RTRS
RibaFoto: RTRS

- U pogledu proizvedene biomase - prirasta žive ribe, možemo istaći da će se u Srpskoj u ovoj godini proizvesti oko 3.500 tona ribe, čijom preradom dobijemo oko 2.500 tona ribe i ribljih proizvoda - rekao je Tepić.

On je naveo podatke Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je u prošloj godini u Srpskoj proizedeno 1.604 tona pastrmke i 330 tona šarana.

Topić je rekao da u Republici Srpskoj postoji devet privrednih subjekata, preduzeća koji se bave uzgojem pastrmke na ukupno 16 registrovanih ribogojilišta ukupne površine od 50.002 metara kvadratnih.

Prema njegovim riječima, registrovana su četiri privredna subjekta, preduzeća koja se bave uzgojem šarana na pet šaranskih ribnjaka, ukupne površine 2.043 hektara.

Topić je rekao da se u smislu procentualne zastupljenosti po vrstama ribe najviše, 82,5 odsto, prodaje kalifornijska pastrmka, zatim 17 odsto šaran, dok ostale slatkovodne ribe imaju učešće u prodaji od pola procenta.

- Na tržištu, osim domaće uzgojene ribe, dosta se prodaju i ribe iz uvoza i marikulture, gdje prednjače oslić, losos, srdele, girice, morski plodovi, lignje, riblji proizvodi i prerađevine od ribe kao što su konzervirana riba, paštete, zamrznuti panirani proizvodi i drugo - istakao je Topić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, proizvodnja konzumne ribe u ribnjacima u Srpskoj u prošloj godini u odnosu na 2020. godinu veća je za 2,8 odsto.

Sekretar Udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije pri Privrednoj komori Srpske Dragan Šepa rekao je Srni da su u cilju podrške sektoru ribarstva uvedene i određene stimulative mjere, u okviru kojih je povećana premija proizvođačima po kilogramu proizvedene pastrmke i šarana.

On je naveo i premiju koju dobijaju otkupljivači za otkup konzumne ribe koja je proizvedena kod domaćih proizvođača, kao i podršku proizvođačima ribe za kapitalne investicije.