latinica  ћирилица
08/12/2022 |  10:57 ⇒ 11:29 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Moguće je da SAD pripremaju novi prevrat u Ukrajini

Moguće je da Sjedinjene Američke Države pripremaju još jedan prevrat u Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Kijev je 4. decembra posjetila viša zamjenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland. Inspekcijska putovanja američkog pokrovitelja u Ukrajinu više nikoga ne iznenađuju – to je normalno: to je kao da dođete da provjerite kako je tamo – da li još gori vatrica ili treba nabaciti drva za ogrev. I, naravno, očigledno je vuče na mjesto zločina - rekla je Zaharova.

Portparolka je Nulandovu nazvala vjesnikom "tragičnih potresa" za Kijev.

- Njeno pojavljivanje u Kijevu u sadašnjim uslovima, kada se u ukrajinskim vladajućim krugovima zaoštravaju nesuglasice oko raspodjele zapadne pomoći, naravno, nije slučajno. Moguće je da se ponovo pokrene dvorski prevrat ili neka kadrovska rekonstrukcija. Mislim da režim Zelenskog, koji je više puta iskušavao strpljenje Vašingtona, ima o čemu da razmišlja - dodala je Zaharova.

Ona je podsjetila da se lik Nulandove povezuje sa "evromajdanom", koji je svjetskoj zajednici predstavljen kao znak demokratskog procesa u Ukrajini, a zapravo je bio državni prevrat organizovan novcem i rukama Zapada.

- Iza ovoga su, prije svega, naravno, stajale SAD i one zemlje i političke snage na evropskom kontinentu koje su djelovale unisono sa Sjedinjenim Američkim Državama... Tada se Vašington otvoreno umiješao u unutrašnje stvari Ukrajine i jednostavno ručno upravljao masovnim protestima - objasnila je ona.

O potpirivanju sukoba u Ukrajini

Zaharova je dodala da SAD planiraju da potpiruju sukob u Ukrajini najmanje do kraja 2025. godine, što se može zaključiti iz dokumenata koje Vašington ni od koga ne krije.

Prema njenim riječima, američki mediji već danas sa uživanjem govore o detaljima korupcionaškog maratona "Bijela kuća-Kijev-Bijela kuća", čime se objašnjava želja administracije predsjednika SAD DŽozefa Bajdena da Kongres uključi dodatnu pomoć Kijevu u iznosu od 37 milijardi dolara 2023. godine.

Neveći dio ove pomoći ići će za potrebe ukrajinske vojske, a potom će biti odlučeno ko će se od njih "namjestiti" u evropske, svetske banke i privatne fondove, objasnila je Zaharova.

- U istu logiku se uklapa i ugovor potpisan krajem novembra i koji su američke vlasti predvidjele na tri godine sa kompanijom Raytheon od 1,2 milijarde dolara za kupovinu sistema PVO za Kijev - zaključila je Zaharova.