latinica  ћирилица
08/12/2022 |  13:13 ⇒ 14:50 | Autor: SRNA

MUP: Biće pronađeni i procesuirani napadači na Saborni hram u Mostaru

Policija Hercegovačko-neretvanskog kantona učiniće sve da budu pronađeni i procesuirani oni koji su oštetili Sabornu crkvu Svete Trojice u Mostaru, rekao je portparol kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Ljudevit Marić.
Saborna crkva Svete trojice u Mostaru - Foto: RTRS
Saborna crkva Svete trojice u MostaruFoto: RTRS

Marić je naveo da je policija uradila uviđaj i utvrdila da je iz crkve ukradeno 60 metara kabla koja je iščupan iz zida i da je iz pomoćnih prostorija ukradeno 30 metara kabla.

- Provalnici su iskoristili pomoćnu skelu koja je postavljena na zvoniku i uništili tablu sa osiguračima. Policijski službenici su uradili svoj posao i preduzimaju se dalje mjere i radnje na otkrivanju počinilaca - rekao je Marić za Srnu.

Marić tvrdi da policija nema informacije o prijetnjama pravoslavnim sveštenicima, kao i da je "zadovoljavajuće bezbjednosno stanje na području Hercegovačko-neretvanskog kantona".

- Nijedan građanin, pogotovo crkveni službenici ne trebaju se brinuti za svoju bezbjednost - kaže Marić.

On je podsjetio da je u ovoj godini zabilježeno da je u Sabornoj crkvi ukraden novac iz kase i ti počinioci su pronađeni i procesuirani. Takođe, krajem avgusta ukradeno je više tabli bakra, a i ti počinioci su pronađeni.

Marić je naveo i da policija ima evidentirana samo tri slučaja napada na Crkvu u ovoj godini i da ne sumnja da ih je bilo više, ali da "o njima nije obaviještena".

Starješina Saborne crkve Duško Kojić izjavio je nakon devastacije crkve da se sveštenici i narod ne osjećaju sigurno u Mostaru.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkana je, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije.

Ovo je 10. put ove godine da je opljačkan ovaj hram.