latinica  ћирилица
08/12/2022 |  13:25 | Autor: sputniknews.com

Putin: Svi učesnici specijalne operacije su za mene heroji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin uručio je u Kremlju nosiocima zvanja Heroja Rusije orden "Zlatna zvijezda".
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK) -
Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE/ALEXEY MAISHEV/KREMLIN POOL/SPUTNIK)

Među odlikovanima su vojnici i kosmonauti. Ceremonija je održana povodom Dana heroja otadžbine.

Kosmonauti Ivan Vagner i Sergej Kud-Sverčkov odlikovani su i počasnim zvanjem "Pilot-kosmonaut Ruske Federacije".

Obraćajući se prisutnima, Putin je rekao da se osjećaj ljubavi prema otadžbini prenosi sa koljena na koljeno i da je svetinja, kao i da su građani Rusije ponosni na one koji sada učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini i brane pravo zemlje na nezavisnost.

On je napomenuo da je Rusija uvijek odavala počast onima koji su svojom hrabrošću i nesebičnošću zaslužili visoko zvanje heroja.

Putin je naglasio da je važno shvatiti da domovinu prije svega čine ljudi, a ne teritorija.

On se tokom govora obratio onima koji se sada nalaze na prvoj liniji fronta. Kako je naveo, danas su uručena najviša državna priznanja vojnicima koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odvažnost tokom specijalne vojne operacije i koji su odlikovani zvanjem Heroja Rusije.

Putin je svima iskreno zahvalio "za služenje Otadžbini, za odanost idealima koji su uvijek i u svako vrijeme ujedinjavali Rusiju".

- Želim da se obratim i onima koji se nalaze na prvoj liniji fronta. Za mene, za sve naše sugrađane, svako od vas je heroj. I zaista želim da osjetite toplinu naših srca, toplinu ove zaista svenarodne podrške - naglasio je Putin.

Dan heroja otadžbine obilježava se svake godine u Rusiji 9. decembra. Datum je posvećen prazniku Ruske imperije – Danu nosilaca ordena Svetog Đorđa, koji se obilježavao od 1769. do 1917. godine.

Tradicija odavanja počasti herojima otadžbine nastavljena je u Rusiji 2013. godine. Od tada Putin svake godine održava prijem za heroje u Kremlju, sa izuzetkom posljednje dvije pandemijske godine.

Na Dan heroja otadžbine 2020-2021. godine šef države im se obratio video čestitkom.