latinica  ћирилица
08/12/2022 |  13:43 ⇒ 14:08 | Autor: SRNA

Starješina Saborne crkve u Mostaru: Vandalski napad neće nas pokolebati

Starješina Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru Duško Kojić istakao je da je vandalski napad na ovaj hram bio planiran i ciljan, ali da neće pokolebati Srbe, koji neće odustati dok ponovo ne bude vraćeno osvjetljenje.
Saborna crkva Svete trojice u Mostaru - Foto: RTRS
Saborna crkva Svete trojice u MostaruFoto: RTRS

On je ukazao da je neko rizikovao život da isiječe kablove koji osvjetljavaju zdanje, da ugasi zvona i napravi štetu na hramu.

- To je bio vandalski čin koji je doveo do toga da smo sinoć imali crkvu koja je bila u mraku. Pored svih mogućih kablova koji su na podu crkve i koji nisu dirani, neko se, rizikujući da padne sa skele i da se povrijedi, popeo na zvonik i na tako nepristupačnom mjestu našao kablove koji su bili određeni za osvjetljenje, zvona i sat. Osim toga, presječeni su i gromobrani - rekao je Kojić Srni.

Kojić je naglasio da je pitanje da li je ovo bila krađa, i da ovo nije mogao uraditi neko ko nije stručan i spreman na sve, te izrazio nadu da će policija profesionalno obaviti svoj dio posla.

On je dodao da je majstor /koji je Bošnjak/ i koji je došao da vidi kvar rekao da se ovo više ne može popraviti i da se moraju ponovo raskopati zidovi debljine dva metra.

Kojić je naglasio da je šteta neprocjenjiva, jer se to može teško vratiti u izvorno stanje.

- Dok se Crkva zidala projektom su ugrađeni kablovi unutar zidova. Prekinuti gromobran i razdvojiti ga od uzemljenja znači da se ponovo mora skinuti sva ti kablovi, ponovo stavljati i štemati zidovi i sve se mora ponovo provoditi i dovoditi do spoljne kutije. Mora se kopati porta - rekao je Kojić.

Kada je riječ o bezbjednosti srpske zajednice, Kojić je istakao da je juče i sinoć dok je gledao crkvu u mraku bio zabrinut, te da je ovo veliko iskušenje koje Srbe neće pokolebati.

- Nije se uvijek lako nositi sa iskušenjima, ali mi nećemo slati poruke koje nisu poruke mira i ljubavi, jer smo tako učeni od naših episkopa. Vladika Atanasije nam je govorio - "Kada naiđu vjetrovi i iskušenja, jesu vjetri, jesu vihori, ali nismo ni mi slamke". Neće nas ovo pokolebati niti promijeniti naše raspoloženje prema Mostaru. Ova crkva dok je svijetlila krasila je ovaj grad i nećemo odustati da ponovo vratimo svjetlo na Sabornu crkvu - rekao je Kojić.

Kojić kaže da ima mjesta za Srbe u Mostaru, te da imaju veliku podršku od svih građana i da niko nema ni najmanju pomisao da ode odavde.

On je dodaje da ga je jutros kontaktirao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji će već danas poslati urgentnu pomoć.

- Moja je poruka da danas treba osvijetliti cijelu situaciju u vezi sa Sabornom crkvom i da se svi nivoi vlasti zainteresuju za jedan nacionalni spomenik koji je u zaštićenoj zoni Uneska, ali izgleda da nema nikakvu zaštitu. Da ovo bude jedan cilj svima, da ona bude obnovljena i kada bude obnovljena možemo pričati o kamerama - rekao je Kojić.

On je poručio ne vjeruje da će išta biti riješeno dok Saborna crkva ne bude obnovljena i dok ne budu postavljene kamerame na više mjesta.

Kojić je naglasio da je bilo deset slučajeva krađe u ovoj godini, te da su tu napadi na crkve u Žitomisliću, Blagaju, Bijelom polju i da Srbi ništa nisu doživjeli kao ovo posljednje.

- Sve do sada smo tretirali te napade kao djelo pojedinaca i lopova i tako smo se i ponašali, ne želeći da građane uznemiravamo sa tim. Ali ovo sada tretiramo onako kako mislimo da treba - kaže Kojić.

Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski prije mjesec dana doselio se u Mostar gdje živi samo stotinjak metara od Saborne crkve koja je devastirana.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkana je, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije.

Ovo je 10. put ove godine da je opljačkan ovaj hram.