latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:01 ⇒ 14:08 | Autor: SRNA

Petković: Nezakonita odluka CIK-a u procesu izbora delegata iz Republike Srpske

Poslanik Ujedinjene Srpske u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milan Petković rekao je da je odluka Centralne izborne komisije BiH u procesu izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda parlamenta BiH nezakonita, te da je uvjeren da će Sud BiH usvojiti žalbu SNSD na odluku CIK-a.
Milan Petković - Foto: RTRS
Milan PetkovićFoto: RTRS

Petković je rekao da je CIK BiH odlukom o prihvatanju nevažećeg listića izašao iz zakonskih okvira.

Prema njegovim riječima, CIK BiH nije mogao na ovaj način da odlučuje li je listić važeći ili nevažeći.

- Oni su mogli jedino da utvrde da li je glasanje sprovedeno u skladu sa Zakonom ili ne i da se vrati na ponovno glasanje - pojasnio je Petković novinarima u Sarajevu nakon sjednice Komisije za izbor Savjeta ministara, čije je rukovodstvo danas izabrano.

On je rekao da će Komisija za izbor Savjeta ministara, kada dobije prijedlog kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, to predložiti Kolegijumu Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Petković je izrazio uvjerenje da će Savjet ministara BiH biti formiran do kraja godine.

On je istakao da je SNSD, sa koalicionim partnerima apsolutni pobjednik posljednjih izbora, te da bi bilo kakvo formiranje vlasti bez SNSD-a na nivou Savjeta ministara, bilo izigravanje volje glasača u Republici Srpskoj.

Petković je rekao da koalicioni partneri okupljeni oko SNSD-a nisu još održali sastanak o sastavu Savjeta ministara, te da je u toku formiranje Vlade Republike Srpske.

- Bavili smo se izborom Vlade Republike Srpske, a nakon toga će se sigurno pristupiti i koalicionim pregovorima između SNSD-a, Demosa i Ujedinjene Srpske u vezi sa formiranjem Savjeta ministara - rekao je Petković.