latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:03 ⇒ 14:06 | Autor: klix.ba

SDA: Pozvaćemo sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti

Nakon današnjeg žrijeba koji je Stranci demokratske akcije donio 13. delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, iz ove stranke kažu da će pozvati sve relevantne stranke na dogovor o formiranju vlasti u skladu sa Ustavom, zakonom i izbornom voljom birača.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

- Okončanjem procedure posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine dovršen je izborni proces, i time su se stekli uslovi za započinjanje procesa formiranja izvršne vlasti u Federaciji BiH. Kao pobjednik izbora i jedina stranka koja sa svojim partnerima ima većinu u Klubu Bošnjaka, SDA će predložiti predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda - naveli su iz SDA.

Osmorka sada neće moći predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda Bošnjaka.

Široka koalicija, koja bi djelovala u interesu države Bosne i Hercegovine, doprinijela bi stabiliziranju situacije i imala bi dominantnu ulogu u odnosu na sve snage koje imaju suprotstavljene političke ciljeve, te istovremeno doprinijela smirivanju tenzija i pokušajima da se kreiraju i prodube iracionalni sukobi i podjele u probosanskom bloku - dodaju iz SDA.

Saopštili su da bi naredni mandat u potpunosti trebalo da bude posvećen ubrzanju euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine, kreiranju i usvajanju zakona koji će ojačati vladavinu prava, borbi protiv korupcije, rasterećenju privrede, povećanju primanja građana, osiguravanju stabilnog energetskog sistema, zaštititi okoliša, te unaprjeđenju svakog segmenta života.