latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:04 ⇒ 14:05 | Autor: SRNA

Vulić: Zajedničke institucije da budu servis, a ne prepreka

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za pripremu izbora Savjeta ministara Sanja Vulić rekla je da Komisija ima tehničku ulogu da bi omogućili što skorije i efikasnije formiranje Savjeta ministara i da je uvjerena da će novi saziv odblokirati sve procese i da će zajedničke institucije postati servis, a ne prepreka za mnoge projekte.
Sanja Vulić -
Sanja Vulić

- Ohrabruje da bi razgovori i pregovori čiji smo svjedoci mogli dovesti do toga da se prvi put u postdejtonskoj BiH desi da zajedničke institucije budu servis, a ne prepreka za realizaciju mnogobrojnih projekata kako u Republici Srpskoj, tako i u FBiH i Brčko distriktu - rekla je Vulićeva novinarima u Sarajevu.

Ona je naglasila da treba sačekati finalni dogovor lidera SNSD i partnera iz FBiH koji je najavljen naredne sedmice, te da će se tada moći više govoriti o tome, ali da ohrabruje činjenica da prvi put postoji volja da se što prije formira Savjet ministara, kako vi se krenulo u realizaciju projekata na dobrobit svih građana.

Na pitanje da li izbor 13. delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH može zakomplikovati formiranje vlasti na nivou BiH, te da umjesto "osmorke" bude SDA, Vulićeva je odgovorila da se "može očekivati neočekivano", budući da je SDA dugo na političkoj sceni.

- No, negdje sam uvjerena da svi ovi razgovori koji su započeti imaju zdrave temelje i da će, ipak, najavljeni potencijalni partner ostati u ključnoj igri - ocijenila je Vulićeva.

Osvrćući se na najave da bi u budućem Savjetu ministara strankama "osmorke" mogla pripasti četiri ministarstva, Vulićeva je istakla da treba sačekati konačan dogovor između lidera stranaka, a potom da se "dijeli kolač".

- Najvažnije je da postoji dobra volja i zdravi temelji da se napravi nešto novo i do sada neviđeno u BiH, a to je da se realizuju projekti u interesu svih građana što ovih svih predhodnih godina nismo imali na sceni - konstatovala je Vulićeva.

Ona je napomenula da od Predsjedništva BiH očekuje da što prije Komisiji za pripremu izbora Savjeta ministara dostavi kandidaturu Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara i da se njeno imenovanje nađe na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

- Duboko vjerujem da će Krišto imati apsolutnu podršku poslanika i da će biti jedna divna heroina na čelu Savjeta ministara - kaže Vulićeva.