latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:10 ⇒ 14:11 | Autor: SRNA

Košarac: Ohrabrujuće poruke iz FBiH o podršci razvojnim projektima u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da su ohrabrujuće poruke iz Federacije BiH o podršci razvojnim projektima u Republici Srpskoj, poput projekata gasifikacije, izgradnje novih hidropotencijala i aerodroma u Trebinju.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Razvojni projekti, na čijoj realizaciji insistiraju predsjednik Milorad Dodik i institucije Republike Srpske, dobri su za svakog čovjeka kako u Srpskoj, tako i u FBiH. Oni ne ugrožavaju ni Bošnjake ni Hrvate, niti su usmjereni protiv bilo koga u BiH - poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je istakao da nove poruke podrške iz FBiH predstavljaju pozitivan signal, za razliku od dosadašnje prakse u kojoj su Bakir Izetbegović i kadar SDA blokirali projekte Republici Srpskoj i usporavali njen privredni razvoj.

- Izetbegović i kadar njegove stranke motivisani su isključivo borbom protiv Republike Srpske. Neobjašnjiva je i suluda njihova potreba za konstantnim negacijama i osporavanjima razvojnih šansi u Srpskoj. Bez ikakve argumentacije i valjanih razloga, potpuno politikantski, takve strukture se protive članstvu u Otvorenom Balkanu, izgradnji gasnih interkonekcija, novih hidropotencijala, infrastrukture i drugih projekata koji znače privredni razvoj kako Republike Srpske, tako i BiH u cjelini - naglasio je Košarac.

On je napomenuo da Republika Srpska nikada svojim politikama nije ugrožavala napredak i projekte u FBiH.

- Naprotiv, uvijek smo pokazivali spremnost za podršku i radovali se takvim projektima, jer nemamo ništa protiv stvaranja uslova za bolji život svakog čovjeka u FBiH. Nažalost, svjedočili smo da su često predstavnici FBiH u zajedničkim institucijama opstruisali razvojne projekte u Srpskoj, isključivo iz političkih predrasuda, politikanstva i populizma - dodao je Košarac.

On je naglasio da vlast u Republici Srpskoj insistira na poštovanju ustavnih kapaciteta i prava Srpske da razvija svoje infrastrukturne kapacitete, hidropotencijale, projekte u sektoru energetike i sve ono što će značiti dodatni privredni razvoj i napredak.

- Vjerujem da pozitivni signali iz FBiH najavljuju novo vrijeme u kojem će kredibilni predstavnici Republike Srpske i FBiH na zajedničkom nivou kroz partnerstvo o razvojnim projektima pokazati spremnost da međusobno podržavamo važne stvari koje su dobre za život svakog čovjeka u oba entiteta - naveo je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Prema njegovim riječima, institucije Republike Srpske i njeni predstavnici na nivou BiH uvijek su bili konstruktivni prema razvojnim projektima u FBiH i to će biti model koji će zastupati i u narednom periodu, ukoliko druga strana bude imala isti odnos prema Republici Srpskoj.

- Naša politika je politika na fer osnovi. Ukoliko nove političke strukture u FBiH budu podržale projekte Republike Srpske, bićemo kao i do sada korektni i konstruktivni za podršku projektima u FBiH i afirmaciju potencijalnih zajedničkih projekata Srpske i FBiH - poručio je Košarac.