latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:16 ⇒ 14:49 | Autor: SRNA

Socijaldemokrate pozvale na dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH

Socijalisti i demokrate u Evropskom parlamentu pozvali su da se dodijeli kandidatski status BiH, ukoliko vlasti na nivou BiH sprovedu neophodne reforme sa ciljem transformisanja BiH u "potpuno funkcionalnu zemlju koja ima evropsku budućnost", navodi se u deklaraciji usvojenoj na Samitu socijaldemokrata u EU i zapadnog Balkana u Beču.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Lideri su potvrdili punu podršku članstvu zemalja zapadnog Balkana u EU i pozvale na ubrzanje procesa pristupanja zemalja regiona Uniji.

Deklaracija poziva i na progresivan i inkluzivan proces proširenja, koji će biti usredsređen na demokratiju, mir i napredak, ali i na društvenu inkluziju, zelenu ekonomiju, te učešće žena i mladih.

U dokumentu se ističe da je cilj socijaldemokrata "punopravno članstvo svih zemalja zapadnog Balkana u EU".

Na samitu u Beču okupili su se lideri i visokorangirani političari zemalja zapadnog Balkana koje žele da se pridruže EU.

Portal Evropski zapadni Balkan navodi da su u Beču, između ostalih, bili prisutni premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Tokom sastanka pozdravljen je početak pregovora o pristupanju Albanije i Sjeverne Makedonije.

Kada se radi o Srbiji, socijaldemokrate izrazile su žaljenje zbog nesuglasica u području vladavine prava i nedostatka napretka u sprovođenju reformi u vezi sa evropskom budućnošću Srbije.

U deklaraciji je naglašena važnost saradnje sa "progresivnim partnerima na zapadnom Balkanu" na putu ka EU.

Poslanici su pozdravili rezultate Samita EU - zapadni Balkan u Tirani, naročito sporazum o romingu, ali su pozvali na ambicioznije korake u budućnosti.

- Zemlje zapadnog Balkana, koje već dugo žele da se pridruže EU, zaslužuju punu podršku u procesu reformi, kako bi mogle da se što prije pridruže Uniji. Dalja odgađanja samo će povećati frustraciju među građanima i učiniti region ranjivijim, jer će drugi akteri, ukljućujući Rusiju i Kinu, biti tu da popune vakuum - izjavio je poslanik Garsija Perez.

Njemački poslanik Andreas Šider rekao je da EU neće biti kompletna bez zapadnog Balkana, te da će i Unija imati koristi od stabilnog i naprednog regiona.

On je naglasio da je jasno da uspjeh procesa proširenja zavisi od zemalja koje teže ka pridruživanju "evropskoj porodici".

- Oni moraju da se odluče za jasne proevropske izbore. Politički sporovi i etničke podjele često usporavaju napredak reformi vezanih za EU - dodao je Šider.