latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:23 ⇒ 14:23 | Autor: SRNA

HET: Bolja proizvodnja struje zbog padavina

Proizvodnja struje u hidroelektranama poboljšana je zbog padavina u posljednje vrijeme i povećanja nivoa vode u Bilećkom jezeru, izjavio je izvršni direktor u Hidroelektranama na Trebišnjici Ilija Tamindžija.
HET - Foto: RTRS
HETFoto: RTRS

On je istakao da je poslije prvih većih padavina ponovo počela da radi Hidroelektrana "Trebinje jedan", koja je zbog suše i izuzetno malih zaliha vode u Bilećkom jezeru prije više od mjesec dana obustavila proizvodnju.

- Bolja je situacija poslije padavina - u Bilećkom jezeru je za desetak metara povećan nivo vode, ali je i dalje za oko sedam metara niži od plana za ovo doba godine - precizirao je Tamindžija za Srnu.

On je dodao da nesmetano rade HET-ove hidroelektrane u Trebinju i Dubrovniku, a da pumpna hidroelektrana u Čapljini radi u zavisnosti od potreba sistema.

Tamindžija je rekao da očekuje da će ovo preduzeće vjerovatno uspjeti da ispuni godišnji plan proizvodnje struje, uprkos velikoj suši u prethodnom periodu, i to zahvaljujući velikim zalihama vode u Bilećkom jezeru s početka godine, ali i zbog novih dotoka vode i onih koji se očekuju do kraja godine.

On je pojasnio da HET ima poseban značaj u elektroenergetskom sistemu Republike Srpske jer ima akumulaciju Bilećko jezero od 1,3 milijarde kubika vode, što sistemu garantuje potrebne rezerve.

- Zahvaljujući tom jezeru struja može da se proizvodi kada je potrebna, dok druge hidroelektrane nemaju tu mogućnost već rade samo kada imaju dovoljno vode - pojasnio je Tamindžija.

Prema njegovim riječima, HET obezbjeđuje između 20 i 25 odsto od ukupne proizvodnje struje u Srpskoj, što zavisi od nivoa rada domaćih termoelektrana.