latinica  ћирилица
08/12/2022 |  14:58 | Autor: SRNA

Milivojević: Neko očigledno želi da se Mostar vrati u prošlost

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević izjavio je da neko u Mostaru očigledno želi da se ovaj grad vraća u prošlost, jer napad na Sabornu crkvu nije obična pljačka, ni narušavanje javnog reda i mira, već mnogo složenija priča, te da nadležni to moraju krajnje ozbiljno da shvate.
Velibor Milivojević - Foto: SRNA
Velibor MilivojevićFoto: SRNA

- Ovo nije običan upad i pljačka, narušavanje mira, nažalost ovdje je priča mnogo složenija. Gašenjem svjetla na Sabornoj crkvi, zaustavljanje zvona i satova jasna je poruka svima da neko želi u ovom gradu da se vrati u prošlost. Nećemo to dozvoliti, obnovićemo našu crkvu i našu zajednicu ovdje - rekao je Milivojević danas prilikom obilaska Sabornog hrama.

On je istakao da zvanične institucije i nadležni organi moraju krajnje ozbiljno da shvate da ovo nije obična pljačka.

- Ako želimo da idemo u neko bolje društvo, moramo počinioce izvesti pred zakon, jer nakon ovoliko dešavanja, nakon ružnih natpisa na grobljima, ako ne dobijemo počinioce bojim se da sa pravom možemo reći da je cijelo društvo takvo - rekao je Milivojević.

On je dodao da je podrška stigla od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, te još mnogo adresa.

- Objekti se moraju zaštititi. Bili smo naivni, vjerovali da se u svaki vjerski objekat ide sa poštovanjem, ali druga su vremena. Mi se moramo organizovati i uraditi zaštitu naših objekata. Vjerujem da ćemo imati podršku i pomoć - rekao je Milivojević.

Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru u noći između utorka i srijede, 6. na 7. decembar, opljačkana je, devastirana i pokidani su svi kablovi od električne energije.

Ovo je 10. put ove godine da je ovaj hram opljačkan.