latinica  ћирилица
08/12/2022 |  15:35 ⇒ 19:37 | Autor: RTRS

Dodik: Privesti pravdi odgovorne za pljačku Sabornog hrama u Mostaru (VIDEO)

Tražim od vlasti u FBiH da privedu pravdi odgovorne za pljačku i devastaciju Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru. Hramu će biti upućena novčana pomoć, te angažovana privatna agencija koja će ga čuvati 24 časa dnevno i sedam dana u sedmici, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

- Ukoliko to ne možemo da riješimo u okviru FBiH, onda će biti angažovana neka agencija iz Srpske. To je jedini način da se zaštiti ova crkva, koja je već deseti put opljačkana samo u ovoj godini. Ovo je bio vandalski čin kojim je još jednom poručeno da Srbi nisu dobrodošli u FBiH - poručio je je Dodik.

Dodik je naglasio da će "veoma brzo biti vraćeno ono što je tu bilo" i da to ne može biti spriječeno, te je istakao ovaj hram na ovom mjestu postoji stotinama godina.

- Hram je obnovljen u značajnom obimu ogromnim donacijama vlada Srpske i Srbije i vjerujućeg naroda. Šteta će biti sanirana, a od federalnih vlasti tražimo da se privedu pravdi oni koji su počinili ovaj vandalski čin. Ako to ne bude učinjeno, onda će značiti stimulaciju da se to uradi i idući put - naveo je Dodik.

On je poručio da da će na mostarski hram biti instalisana i elektronska zaštita, a srpski narod nastaviti da živi na području Mostara iako im nije lako.

- Raznim intervencijama smo pokušali da održimo taj život. U ovom gradu postoje Kancelarija Vlada Srpske i Konzulat Srbije koji pokušavaju da naprave održive veze - naveo je Dodik.