latinica  ћирилица
08/12/2022 |  15:50 | Autor: SRNA

Dodik: Nakon formiranja Vijeća naroda - datum izbora nove Vlade Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će nakon formiranja Vijeća naroda Republike Srpske biti određen datum izbora nove Vlade Srpske.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

- Imamo skoro definitivnu listu sastava nove Vlade Republike Srpske koju će predložiti i saopštiti mandatar. Mi smo u stalnim konsultacijama u vezi tog pitanja - izjavio je Dodik danas u Banjaluci.

Dodik je rekao da je ranije planirano da nova Vlada Republike Srpske bude izabrana do 10. decembra, ali se to neće desiti jer ne može da se uđe u izbor te institucije izvršne vlasti dok se ne formira Vijeće naroda Srpske.

- Čekamo Centralnu izbornu komisiju BiH, koja je kasnila sa dostavom setifikata i mnogo čega drugoga. Bez obzira na to, nova vlada Republike Srpske biće formirana. Republika Srpska ima usvojen budžet za 2023. godinu i Ekonomsku politiku. Ovo su teme koje su važne za društvo i veoma lagodno ulazimo u novi mandat - naveo je Dodik.

Komentarišući informaciju da je CIK BiH žrijebanjem izabrao 13. delegata iz SDA za Dom naroda Parlamenta FBiH, Dodik je rekao da se tu suštinski ništa neće desiti.

Dodik je podsjetio da je ranije razgovarao sa predsjednikom SDP BiH Nerminom Nikšićem i liderom stranke "Narod i pravda" Elmedinom Konakovićem, čije su partije članice "osmorke", ističući da je taj dogovor definitivan, ali da se u politici nikada ne može reći da je sve završeno.

- Mislim da nema nijedan racionalan razlog da se ne nastavimo kretati ovim putem. Nisam upoznat sa ovim procerdurama, ali znam da je SDA sad dobila 13. delegata i da oni sada jedini mogu da predlože kandidata za predsjednika FBiH - kaže Dodik.

Dodik je rekao da je im je za tako nešto potrebna i potvrda u Predstavničkom i Domu naroda parlamenta FBiH, ističući da taj prijedlog kada ne dobije većinu vraća se ponovo, ali se kvota za glasanje smanjuje i onda će to predložiti stranke "osmorke" i HDZ BiH.

Žrijebanje je obavljeno danas u sjedištu CIK-a BiH, a odlučivano je između Liste Bošnjaka iz Livanjskog kantona – liste Avdija Đugum SDP BiH i kandidatske liste SDA.