latinica  ћирилица
08/12/2022 |  16:06 ⇒ 16:43 | Autor: RTRS

Na inicijativu Učiteljskog studija obilježena stogodišnjica rođenja Duška Radovića (VIDEO)

Na inicijativu Učiteljskog studija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci obilježena je stogodišnjica rođenja Duška Radovića.
Duško Radović - godišnjica -
Duško Radović - godišnjica

Sanja Macura, profesorka na Filološkom fakultetu na Odsjeku za srpski jezik i književnost, podsjeća nas na njegovu raskošnu biografiju i izuzetno bogat književni i pjesnički opus o kojem se polemiše i danas.

Društvo učitelja Republike Srpske, osnovano prije dvije godine, ove godine prvi put je raspisalo likovni i literarni konkurs za učenike Republike Srpske i Srbije, kao i za najbolje učitelje u Republici Srpskoj.

Nagrada za najboljeg učitelja Sarajevsko – romanijske regije dodijeljena je učiteljici iz Rogatice Snežani Pjevčević. Nagrada se dodjeljuje za uspjehe i rezultate u radu sa učenicima u posljednje tri godine.

David Matejić iz Srbije dobio je nagradu za najbolji literarni rad - napisanu bajku, a najbolju ilustraciju pjesme uradila je Ivana Antonić iz Laktaša.

U okviru programa odigrana je i predstava pod nazivom "Poslednji radni dan Duška Radovića" koja je na simboličan način prikazala radni vijek ovog istaknutog srpskog stvaraoca koji je za života stekao status kultnog umjetnika.

Njegovi stihovi govore se i danas, a svakako će ostati upamćen po tome što je u svakoj prilici i u svakoj pjesmi držao stranu najmlađim čitaocima te stoga i ne čudi da se njegova najpoznatija zbirka pjesama zove upravo tako "Poštovana djeco".

Njegove pjesme zastupljene su u najznačajnijim srpskim književnim antologijama, a njegovo stvaralaštvo izučava se na brojnim katedrama širom Srbije i Srpske.