latinica  ћирилица
08/12/2022 |  16:19 ⇒ 16:20 | Autor: SRNA

Narednih dana upozorenje na obilne padavine, vjetar i snijeg

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje na obilne padavine, vjetar i snijeg od sutra do ponedjeljka, 12. decembra, a zbog obilnijih padavina u kratkom vremenskom periodu očekuje se porast bujičnih vodotokova na jugozapadu i zapadu.
Susnježica i snijeg - Foto: RTRS
Susnježica i snijegFoto: RTRS

Kako je navedeno u dopunskom meteorološkom biltenu, od sutra do nedjelje, 11. decembra, očekuju se jače, na jugu i obilnije padavine.

Najviše padavina očekuje se u Hercegovini i na jugozapadu - od 90 do 150 milimetara, na sjeveru i zapadu od 50 do 80 litara kiše po metru kvadratnom, dok će na istoku količina padavina biti manja.

Sutra i u subotu, 10. decembra, prije podne biće vjetrovito uz jak, u Hercegovini i na planinama ponegdje olujni vjetar, koji u subotu poslije podne slabi.

Zbog zahlađenja kiša će u nedjelju preći u susnježicu i snijeg, uz formiranje manjeg snježnog pokrivača i u nižim predjelima.

Sutra se očekuje na jugu i jugozapadu od 25 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, a u ostalim predjelima znatno manja količina padavina.

Vjetar će na sjeveru i sjeveroistoku biti slab do umjeren, a u ostalim predjelima jak uz udare od 40 do 60 kilometara na čas, u Hercegovini i u višim predjelima udari će biti do 90 kilometara na čas.

U subotu se u Krajini i dijelu Posavine očekuje od 30 do 60 milimetara, na jugu i jugozapadu od 20 do 50 litara kiše po metru kvadratnom.

Vjetar će u prvom dijelu dana biti jak na jugu i planinama, dok će poslije podne slabiti.

U nedjelju se očekuje od 15 do 40 litara po metru kvadratnom, s tim što će u prvom dijelu dana padati kiša, koja će kasno uveče i tokom noći preći u snijeg.

Najmanje padavina očekuje se na istoku zemlje.

Snijeg se u nedjelju očekuje prvo na sjeverozapadu, do večeri i na istoku.

- Prognostički modeli daju približnu količinu i raspodjelu padavina kiše za naredni period, ali se za snijeg te vrijednosti razlikuju. U nižim predjelima očekuje se od šest do 10 centimetara, a od 15 do 30 centimetara na planinama na istoku i ponegdje zapadu - naveli su iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Iz banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice pozvali su građane Banjaluke da zbog najavljenih obilnijih padavina preduzmu sve mjere i radnje lične sigurnosti i imovine.