latinica  ћирилица
08/12/2022 |  16:22 ⇒ 23:12 | Autor: RTRS

Petrović za RTRS: Odlučni smo da ostanemo na ognjištu; Završena akcija pljenidbe vina u V. Hoči (VIDEO)

Pljenidba vina iz vinarije Petrović u Velikoj Hoči je završena, a njen vlasnik Srđan Petrović zahvalio je svima koji su pružili podršku, ali nisu uspjeli da se odupru izvršiteljima i policiji privremenih institucija u Prištini.
Srđan Petković (Foto: Screenshot/Facebook) -
Srđan Petković (Foto: Screenshot/Facebook)

Sve što je stvarala porodica Srđana Petrovića, koja se vinogradarstvom bavi 110 godina, danas im je oduzeto.

Policija takozvanog Kosova sa dugim cijevima upala je u njihovu vinariju i zaplijenila 42 hiljade litara vina.

Porodica i mještani Velike Hoče pokušali su da to spriječe, a Srđanov sin Milan sa krova kuće prijetio je samoubistvom.

Mještani i komšije bacali su kamenje pred točkove cisterne, da bi spriječili zaplijenu vina i svega što je ova porodica mukotrpno stvarala.

- Pružali smo otpor koliko smo mogli, velike policijske snage. Hvala Bogu niko nije povrijeđen. Mi smo ostali bez našeg truda, muke i znoja, šta da radimo, idemo dalje, pred nama je nova godina, nova rezidva, biće nove berbe. Јoš više nam daje volju da radimo, da se bolje organizujemo i da budemo na velikom oprezu - kaže Petrović.

Iako, vino nije prodavao jer je firma u stanju mirovanja, vlasnik kaže da je nudio nagodbu prištinskim policajcima, da bi spriječio potencijalne nemire. Ali bezuspješno.

- Smatram da nisam, a vi smatrate da jesam. Naravno Zakon je kod vas, i moć i sila. U redu. Koliko sam kriv? Koliko to košta? Izvoli da platim, da ide svak svojoj kući, Bogu božije, caru carevo, ali nisu hteli. 48 sati sam ih molio da ne dođe do incidenta - priča Petrović.

Srđan i njegove komšije bez obzira na pritiske neće sa svojih vjekovnih ognjišta.

- Ne želim uopšte da čujem tu riječ napuštanje. Nije to toliki razlog da bi otišli odavde, volimo svoju zemlju, živimo od nje. I mislimo da ostanemo na njoj i da budemo i u njoj kad dođe vrijeme - dodao je on.

Pritisci na Srbe i sjeverno od Ibra. U dvorištu vrtića u Leposaviću, drugi dan oklopno vozilo tzv. specijalne jedinice Rosu.

- Neće narod da trpi zulum Aljbina Kurtija, da nam prosipaju vino i rakiju. Međunarodna zajednica mora da preduzme nephodne korake kako bi se zaustavilo ludilo Aljbina Kurtija - poručio je Petar Petković direktor Kancelacije za Kosovo i Metohiju.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević smatra da vjerovatno da bi Kurti poslao još jednu poruku na sjever Kosova – vi niste ovde poželjni. I mi ćemo na silu provesti izbore 18. decembra.

- Sve što radi Aljbin Kurti i njegova vlada je usmjereno da potpuno očiste kosovskometohijski prostor od Srba. Srbija je posvećena miru, očuvanju stabilnosti u regionu i sve što je do nas mi ćemo uraditi da tako ostane - dodao je Vučević.

Eparhija raško-prizrenska apelovala je da institucije samoproglašenog Kosova pokažu uzdržanost i svijest da se politički i pravni problemi ne mogu rješavati demonstracijom sile pred srpskim narodom, posebno u sredinama kao što je Velika Hoča, gdje Srbi 23 godine jedva preživljavaju u getu.

O situaciji na Kosmetu uskoro će biti razgovarano i u Briselu. Visoki predstavnik za EU Žozep Borelj pozvao je Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija na novi sastanak.