latinica  ћирилица
08/12/2022 |  16:34 ⇒ 17:54 | Autor: RTRS

Nacionalni parkovi i Šumarski fakultet zajedno do fondova EU (VIDEO)

S prašumom Perućica, planinama Zelengorom i Maglićem, rijekama i ostalim prirodnim rijetkostima, Nacionalni park Sutjeska, veliki je razvojni potencijal.
NP Kozara - Foto: RTRS
NP KozaraFoto: RTRS

Stručnjaci tvrde da su velike razvojne šanse su i u Nacionalnom parku Kozara. Da bi sve bolje funkcionisalo potrebno je više ulaganja, što podrazumijeva i korišćenje međunarodnih izvora finansiranja i većoj saradnji sa susjednim zemaljama.



Nacionalni parkovi Sutjeska i Kozara i Tara iz Srbije, Šumarski fakultet iz Banjaluke potpisavanjem memoranduma o saradnji, istakli su namjeru da zajednički konkurišu za novac iz domaćih i međunarodnih fondova, kako bi kroz brojne projekte, poboljšali kapacitete.

- Zajednički nastup prema evropskim fondovima, Vladi Srpske, sve u cilju razvoja kako infrastrukturno tako i turističkom poštujući glavni aspekt na zaštiti prirode - kaže Božidar Nikoletić direktor NP Kozara.

Ranko Milanović iz Nacionalnog parka Tara navodi da će svakako teme biti vezane za ekologiju, za šumske eko-sisteme i njihovo unapređenje.

- Tako da ćemo vidjeti da izvučemo što više iz samog projekta za dobrobiti svih partnera - dodao je on.

U Nacionalnom parku Sutjeska, najstarijem u BiH, naglašavaju da imaju sve uslove u kojim turisti iz svih krajeva svijeta mogu kvalitetno odmarati u netaknutom prirodnom ambijentu. Ističu i rijetkost koju malo ko može ponuditi, a to je izvođenje nastave u prirodi i naučnih istraživanja.

- Imamo ovdje naučno-istraživački centar koji u budućnosti planiramo da bude još bolji, da imamo još više posjeta. Ovdje dolaze turisti iz cijelog svijeta koji se rado vraćaju - smatra Miloš Nogo v.d. direktora NP Sutjeska.

Stručnjaci Šumarskog fakulteta Banjaluka, daju stalnu podršku na zaštiti biodiverziteta. Pojašnjavaju da bi uz izvođenje nastave za buduće inženjere šumarstva, ovdje trebalo da bude više i studenata Prirodno-matematičkog fakulteta, ali i školaraca.

- Tu je srednjoškolstvo, osnovne škole, pa i vrtići i naša je obaveza da učimo djecu vrijednostima prirode - rekao je Vladimir Stupar profesor Šumarskog fakulteta Banjaluka.

Iz nacionalnih parkova, saglasni sa naučnicima, da je potrebno znatno više i domaćih ulaganja, ali i mogućnosti za priširivanjem teritorije i poboljšanja zakonodavnog okvira.

U BiH su četiri nacionalna parka, od koji su tri u Republici Srpskoj, što je obaveza više da se dokaže da s ozbiljnim ulaganjem, posuđeno od prirode, može biti i dobar izvor zarade i zapošljavanja.