latinica  ћирилица
08/12/2022 |  17:22 | Autor: SRNA

Srbija: Produžena zabrana izvoza evro-dizela i usvojena uredba o energetski ugroženom kupcu

Vlada Srbije danas je produžila zabranu izvoza evro-dizela "EN 590" do kraja decembra i usvojila Uredbu o energetski ugroženom kupcu, kojom su definisane kategorije građana koji će dobiti pravo na umanjenje računa za struju.
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Vlada Srbije (Foto: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Uredbom su prvenstveno obuhvaćeni korisnici prava na novčanu socijalnu pomoć i dječiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i njegu drugog lica, kao i domaćinstva sa minimalnim prihodima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Za ovu namjenu Vlada je obezbijedila 1.500.000.000 dinara /12,7 miliona evra/.

Vlada Srbije usvojila je Program zaštite vazduha za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom koji definiše mjere i aktivnosti, predstavlja trasiranje narednih koraka u oblasti zaštite životne sredine, prije svega kvaliteta vazduha, što je jedan od prioriteta Vlade Srbije.

Ciljevi programa biće ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora, kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorijevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana.

Na sjednici je usvojena i izmijenjena i dopunjena Uredba o ograničenju visine cijena osnovnih životnih namirnica kojom se isključuje mogućnost odobravanja vanfakturnih davanja prilikom prodaje brašna T-400.

Cilj izmjena uredbe je da se spriječe deformacije u formiranju cijena ovog proizvoda, te da se u što većoj mjeri utiče na zaštitu životnog standarda građana.