latinica  ћирилица
08/12/2022 |  18:15 ⇒ 21:47 | Autor: RTRS

Srpska šalje pomoć za obnovu Saborne crkve u Mostaru; Srbi poručuju - ostajemo na ognjištima (VIDEO)

"Mogu nas usporiti, ali nas neće zaustaviti" jasna je poruka Srba iz Mostara svima onima koji ih pokušavaju uplašti i otjerati s vjekovnih ognjišta .
Saborna crkva Svete trojice u Mostaru - Foto: RTRS
Saborna crkva Svete trojice u MostaruFoto: RTRS

Zabrinuti su zbog, skoro svakodnevnih, napada na njihovu imovinu i srpsku pravoslavnu crkvu. Posljednja pljačka i skrnavljenje Saborne crkve Svete Trojice, doživljavaju kao napad na srpsku zajednicu.

Podršku imaju iz Republike Srpske i njenih institucija. Vlada upućuje stotinu hiljada maraka za obnovu uništenog hrama, dok predsjednik Republike Milorad Dodik traži od federalnih vlasti da pravdi privedu odgovorne za pljačku i uništavanje oveprvoslavne crkve.

Mostarsku ljepoticu, Sabornu crkvu Svete Trojice juče je obavio mrak. Nekome su ponovo zasmetali njena ljepota, zvuk zvona, pa čak i otkucaj satova za koje su novac dala tri različita imena i religija. Ovo je epilog pljačke i uništavanja Saborne crkve i desetog napada na imovinu srpske pravoslavne crkve u Mostaru.

- Pored svih mogućih kablova na podu koji nisu dirani, neko se rizikujući da padne sa skele popeo u zvonik na ne tako pristupačno mjesto i pronašao kablove - kaže Duško Kojić starješina Saborne crkve u Mostaru.

Slika oskrnavljene crkve, u Srbima je probudila gorčinu i tugu. Strah i neizvjesnost ponovo su se vratili u srpske domove u Mostaru.

- Moram odmah da plačem, Mostar pa to je bio predivan grad. U njemu smo preživjeli i oživjeli, a sada vidite kako je. Svaki put mi je drugačije, nije to više ono - rekla je Zorka Šešlija.

Ovaj sramni čin, kažu, nije samo napad na Crkvu, već i na multietnički život u Mostaru. Malobrojna srpska zajednica pita - da li u ovom gradu ima mjesta za njih?

- Gašenje svjetla, zaustavljanje satova, zaustavljanje zvona - jasna je poruka svima da neko u ovom gradu želi da se vrati u prošlost, mi nećemo ići ka prošlosti - rekao je Velibor Milivojević zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara

Crkva, ali i srpska zajednica u Mostaru obnoviće se. Iz Vlade Republike Srpske stiže pomoć od 100 hiljada maraka, a biće angažovana i privatna agencija koja će Sabornu crkvu Svete trojice nadzirati 24 časa!

- Ovo je bio vandalski čin kojim je još jednom poručeno da Srbi nisu dobrodošli u FBiH. Hram je obnovljen u značajnom obimu ogromnim donacijama vlada Srpske i Srbije i vjerujućeg naroda. Šteta će biti sanirana, a od federalnih vlasti tražimo da se privedu pravdi oni koji su počinili ovaj vandalski čin. Ako to ne bude učinjeno, onda će značiti stimulaciju da se to uradi i idući put - naglasio je Milorad Dodik predsjednik Republike Srpske.

Samo u ovoj godini bilo je deset pljački na objektu hrama, a neki od tih napada nisu ni prijavljeni. Srbi iz Mostara sada traže da se istraga dovede do kraja!

- Ove godine imali smo slučaj da je takođe iz ove crkve otuđen bilodar iz kase. Ti počinitelji su pronađeni, krajem osmog mjeseca otuđeno je više tabla bakra i te smo procesuirali. Preduzećemo sve mjere i radnje da se počinitelji i ovoga kaznenog djela privedu - istakao je Ljudovit marić portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Brojne su osude ovog vandalskog čina. Među njima i iz Kancelarije Evropske unije u BiH koja je zaprepaštena izvještajima da je Saborna crkva Svete Trojice u više navrata ove godine bila meta kradljivaca i vandala.

Svetu arhijerejsku liturgiju u oskrnavljenoj Sabornoj crkvi bez zvona, sutra će služiti episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije.