latinica  ћирилица
08/12/2022 |  21:06 | Autor: SRNA

Han Pijesak: "Hristova jagnjad" - slika golgote srpskog naroda u stihu

Na Han Pijesku večeras je predstavljena zbirka poezije "Hristova jagnjad", autora Aćima Todorovića iz Vlasenice, koji je u knjizi napravio poređenje između golgote srpskog naroda i Hristovog stradanja i raspeća.
Zbirka poezije "Hristova jagnjad" - Foto: SRNA
Zbirka poezije "Hristova jagnjad"Foto: SRNA

Magistar književnosti Zrela Ašćerić rekla je da prva osobina koja izdvaja "Hristovu jagnjad" među poetskim ostvarenjima savremene srpske književnosti jeste njegova neobična struktura.

Ašćerićeva je navela da je riječ o tipičnoj poetsko-proznoj književno-umjetničkoj tvorevini, sačinjenoj od pjesama i pjesničkih ciklusa i proznih tekstova koji prate pjesme i pjesničke cikluse.

- Prozni tekstovi su neka vrsta dokumentarnih zapisa koji u sebi sadrže istorijske činjenice, provjerljive i provjerene podatke o stvarno postojećim lokalitetima na kojima su se nalazila stratišta, jame, mjesta mučenja, ubijanja, tačno navedene datume tih stradanja, imena žrtava i njihovih mučitelja, kao i utvrđene brojke nastradalih - rekla je Ašćerićeva.

Ona je istakla da bi savremeni metodičari u proučavanju književnosti, prije svih ruski formalisti, ovakav postupak nazvali "očuđenje, začudnost, oneobičavanje".

- Aćim Todorović je od soneta isklesao ovaj most sjećanja, most između prošlosti i budućnosti, u kome će naša mučenička istorija biti ukamenjena. Veličanstvenijeg spomenika jednom žrtvenom, stradalnom narodu od takve građevine nema - navela je Ašćerićeva.

Direktor Narodne biblioteke "Branko Čučak" Ozrenka Đurić Radulović izjavila je Srni da je brojna publika večeras s oduševljenjem prihvatila najnoviju zbirku Todorovićevih pjesama koja je urađena od soneta, koji povezuju istorijske činjenice o golgoti srpskog naroda u prozi i poetskom stihu.

Knjiga "Hristova jagnjad" već je nagrađena nagradom "Lukijan Mušicki" Književnog društva "Sunčani breg" iz Beograda.

Todorović je do sada objavio šest zbirki pjesama, dva romana, mnonografiju "Rodoslov bratstva Todorovića iz Žeravica", te knjigu "Nasušno slovo-ogledi i recenzije".

Aćim Todorović dobitnik je brojnih priznanja, povelja, pohvala i nagrada za rad i književno stvaralaštvo u Republici Srpskoj, Srbiji, Sloveniji i Italiji.